Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernt ändrade matvanor - gick ner åtta kilo

Annons

Sjukvårdspolitikern Bernt Persson började av nyfikenhet äta enligt den modell Sören Kerslow förespråkar

- Redan efter en vecka kände jag att det hade hänt något med både vikten och orken. Så här borde alla äta. Då skulle vi klara folkhälsan, säger Bernt.

På två månader rasade han i vikt från 80 till 72 kilo.

- Det var inte främst för att gå ner i vikt som jag lade om kosten. Jag har vägt ungefär lika mycket i 20 år och har mått bra. Jag tyckte det lät intressant just utifrån att jag springer maraton. Man har ju blivit itutad i alla år att det är massor av kolhydrater som gäller.

Bernt laddade för Stockholm maraton med en kost bestående av betydligt mer protein och fett än kolhydrater.

- Kolhydrater var bara marginella. Det fungerade perfekt. Jag kände mig lätt i kroppen och hade inte en tendens att gå i väggen.

Han känner sig överlag piggare.

- Tidigare kunde jag känna mig lite stressad och trött därför att det var mycket att göra. Nu känner jag mig lugn och klar i tanken.

Traditionell kost med potatis, bröd och mjölk stressar kroppen, konstaterar han.

- Den som äter "normalt" får för stort adrenalinpåslag, och stora blodsockervariationer, som gör att vederbörande blir tvärhungrig och grinig och får koncentrationssvårigheter.

Bernt saknar inget på bordet.

- Jag brukar grilla en bit lax och ha broccolli och blomkål till. Jag blir mätt och håller mig mätt länge.

Han äter också mycket frukt. Sju-åtta hekto frukt om dagen.

- Nötter är bra, liksom fett av bra kvalitet. Fett från fisk och växter ska man inte vara rädd för. Tvärt-om, fettet är bra eftersom det ökar serotininnivån. Man mår bra.

Som politiker har han förhoppningen att fler börjar äta bättre.

- Det är bara att se sig omkring så ser vi vilken hälsokatastrof vi går emot. Om vi inte ändrar livsföring har vi inte en chans.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons