Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernanke skakar om marknaden

Annons

Ben Bernanke, chef för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), har satt Wall Street i gungning med ett uttalande om ökad osäkerhet för den ekonomiska utvecklingen i USA.

Vi befinner oss ännu mitt i en nedgång för den amerikanska bostadsmarknaden, som sedan i fjol varit den primära källan till den dämpade tillväxten i landet, konstaterade Bernanke i onsdagens anförande inför den amerikanska kongressen.

Och framtiden är mer oviss nu än i höstas, tillade han.

Den omtalade bolånekrisen i USA har hittills främst drabbat bolåneinstitut som ägnar sig åt utlåning med hög risk och deras kunder. Några allvarligare spridningseffekter har ännu inte synts till enligt Bernanke.

Krisen kretsar kring de riskfyllda så kallade sub-prime-lånen, som ges till bostadsköpare med dålig kredithistorik eller låga inkomster. I takt med att bostadspriserna i USA tappat höjd och räntorna stigit har alltfler låntagare på denna del av marknaden fått svårt att göra rätt för sig.

Turbulensen har gett upphov till finansiella problem för många hushåll, men implikationerna för hela bostadsmarknaden är ännu oklara, konstaterar Bernanke.

Men den bedömning som kungjordes av Fed vid senaste penningpolitiska mötet ändras inte. Bernanke räknar nu, liksom då, med en måttlig tillväxt under de kommande kvartalen och en något lägre inflation på kort sikt.

Fed beslöt i förra veckan att låta styrräntan ligga kvar på 5,25 procent, där den legat sedan augusti i fjol.

Samtidigt öppnade bankens penningpolitiska beslutsfattare upp för en mer oviss framtid vad gäller ränteförändringar, vilket kan ställas mot tidigare uttalanden som bara omnämnt möjliga räntehöjningar.

Denna förändring har fått såväl analytiker som investerare att spekulera i om Fed kan komma att sänka styrräntan redan i år, för att få fart på hjulen igen. Men långt från alla gör samma bedömning.

TT

Mer läsning

Annons