Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berlinelever på besök

Annons

Tyst, lugnt och många unga människor.

Det är några intryck av Leksand som ett 20-tal gymnasieelever från Tyskland kommer att ta med sig hem när deras besök avslutas på söndag.

För sjätte året i rad har Leksands gymna-sium ett utbyte med Waldoberschule i Berlin. Lärarna Leif Franz och Inger Nilsson har hand om besöket här i Leksand.

- Det här är ett återbesök. Elever från Leksand var i Berlin i våras. Tanken är att ungdomarna ska skapa kontakter och lära sig mer om respektive länder, berättar Leif Franz

- För att få en inblick i den svenska vardagen bor eleverna hemma hos kompisarna från Leksand, fortsätter Franz.

Besöket varar en vecka och schemat är fullspäckat. Förutom en dag i den svenska skolan kommer gruppen att innan hemfärd på söndag ha hunnit med en guidad busstur kring Siljan, provat på ishockey och kyrkbåtsrodd, haft grillparty vid älven, besökt Siljansnäs för en naturupplevelse och fått inblick i hur Leksands företag arbetar genom studiebesök på såväl Käck & Hedbys Smides AB som Bergkvist såg i Insjön.

På tisdagsförmiddagen besökte gruppen kommunhuset där kommunsekreterare Lena Ryen berättade om verksamheten samt vad som kännetecknar Leksand som kommun.

På frågan om vad elevernas första intryck av Leksand var så nämnde flera av besökarna tystnaden.

Och kommer man från miljonstaden Berlin med fyra miljoner invånare så är det säkert väldigt tyst i Leksands Noret där, i jämförelsen, blyga 6 000 personer bor.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons