Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berit bytte lägenhet mot vagn

Annons

En flytt kan i det sammanhanget tyckas inte vara mycket att komma med. Men flyttar man som Berit Sandin, 47, har gjort handlar det om en radikal omställning till ett helt annat sätt att leva.

För några veckor sedan lämnade hon trerummaren i Bysjön och flyttade in i en villavagn på campingplatsen i Mellsta. Med sig tog hon bara det allra nödvändigaste. Möblerna och det mesta av alla de andra prylarna som man samlar på sig i ett hem ställde hon in i ett förråd.

Berit hade gått och funderat i 7-8 år på att skaffa sig något mindre och billigare, kanske en vagn, att bo i.

När glaset är fullt så är det fullt, heter det ju. Och för Berit rann det till och med över på ett bostadsmöte där hon och de andra hyresgästerna klagade på golvdrag och högra hyror. Attityden de möttes av var inte direkt förstående, utan tvärtom nonchalant. Eftersom det var kö till de eftertraktade lägenheterna fick de istället veta att de kunde vänta sig en hyreshöjning.

- Det var då jag beslutade mig, eller i alla fall nästan. Det såddes ett frö på det där mötet, som började gro och sedan växte år för år, säger Berit Sandin.

Det som till slut avgjorde och som fick henne att våga ta det sista steget, var den ständiga och ökande stressen för att få ekonomin att gå ihop.

- Alla fasta avgifter stiger ju hela tiden och när jag hade dragit in på det jag kunde så kände jag att jag måste göra något drastiskt. Livet kan ju inte bara få handla om att äta, sova och arbeta, säger Berit Sandin, som är operatör på PM 8 i pappersbruket.

I höstas hade hon bestämt sig och sedan gick allting snabbt.

I januari sa hon upp lägenheten. Därefter ringde hon Mellstaparken där hon fick veta att det var kö till det 20-tal platser som finns till förfogande för fasta och säsongsboende campinggäster. Men hon behövde inte vänta länge. Redan några veckor senare fick hon besked om att hon hade fått en plats, till och med en av de bästa i hela parken, en stor hörntomt i sluttningsläge.

I en annons hittade hon sedan en vagn som var till salu. Vagnen, 3x9 meter med vardagsrum, två sovrum, dusch, toalett och kök, stod på en campingplats i Ockelbo, och den köpte hon för 50 000 kronor.

Hyran för platsen i Mellstaparken är 600 kronor plus elektricitet och även om hon får betala en del för lagringen av möblerna så ligger den totala kostnaden långt under det hon betalade varje månad för lägenheten i Bysjön. Hyran där var 4 600 kronor i månaden.

Nyligen fick hon sin majlön och kunde när alla fasta avgifter var betalda med tillfredsställelse konstatera en rejäl skillnad i plånboken mot månaden innan.

- Det var en härlig känsla som definitivt stärkte mig i min övertygelse att jag gjorde rätt när jag flyttade hit, säger Berit.

Hon trivs ypperligt i Mellsta och i sin vagn tillsammans med katten Vilda Tilda och sonen Martin, 17 år, som bor med henne varannan vecka.

- Jag trivs jättebra. Det är ju ganska mycket natur häromkring och det gillar jag och förhoppningsvis kommer man att träffa en massa människor från andra länder när turistsäsongen börjar, säger han.

Martin har varit med under hela resans gång och blev visserligen en aning förvånad första gången när mamma berättade om flyttplanerna, men han har stött henne till hundra procent i beslutet och varit med i alla praktiska bestyr runt omkring flytten.

Släkt och vänner var kanske inte lika förstående till en början.

- Nej, en del var ganska skeptiska och andra tyckte jag var tuff som vågade göra en sådan här grej. De som varit här och hälsat på har i alla fall blivit positivt överraskade, säger hon.

På frågan vad hon ska göra för alla pengar hon får över varje månad berättar hon om planerna på en resa till något varmt land, kanske Thailand, i samband med 50-årsdagen om några år.

Och sedan har hon en dröm, om en stuga i skogen. Det kan hon börja spara till nu, när det blir pengar över varje månad.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons