Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berikad av Bingsjö

Annons

Visste ni att det finns kulning i Bosnien? Och att den traditionella dragspelsmusiken i Dalarna har sin motsvarighet vid Medelhavet. Det berättar Alismir Jugo med lysande ögon.

Alismir Jugo har bott på Danielsgården i två veckor som stipendiat. Professionella konstnärer kan ansöka om ett tvåveckors naturastipendium, som gårdens stiftelse delar ut.

Han är lyrisk, det finns inget annat sätt att beskriva den hyllande beskrivning han ger av sina veckor med musikmöten och rofyllt lugn. Falu Folkmusik Festival har satt djupa spår.

- Jag spelade på Stora Torget och utan att säga ett ord, började vi spela tillsammans ett helt gäng. Det var en fest för livet.

Alismir ingår i gruppen Bosnia Express, hemmahörig i Göteborg. De arbetar med sin första skiva och blandar pop, rock, raggae och afrikanskt med det bosniska. Det är inte alltid det går hem hos de mer konservativa landsmännen så mest spelar Bosnia Express för svensk publik.

Vid sidan av musiken läser Alismir etnologi. Där har han mött fäbodkulturen och den traditionella musiken, som han genast såg en koppling till i sin egen folkmusik. Han sökte stipendiet för att finna sambanden och utveckla dem.

På nätterna i Danielsgården har det poppat upp konstiga takter i huvudet på Alismir. Han har fått inspiration, precis som stipendiet avser.

- Det är en perfekt miljö, med undantag för min björnskräck.

Han har nästan krockat med en älg också det hans första möte med skogens konung. Men det avskräcker inte:

- Nästa år ska hela bandet med hit!

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons