Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergvärme förorenar vattendrag

Annons

Under förra året tog miljökontoret emot 350 anmälningar om borrning för bergvärme. Det kom med andra ord en ansökan per dag, och i takt med att antalet borrningar ökat explosionsartat, har också hanteringen av överskottsvattnet blivit ett problem.

Senast i slutet av förra veckan anmäldes ett utsläpp till kommunens miljökontor. Slammet från en borrning utanför Falun hade då runnit ut i vatten där det finns både abborre, gäddor och rudor.

Det är inte första gången personer i kommunen har sett grumligt lervatten från borrningsarbeten släppas ut med dagvattnet.

Särskilt i Faluån har flera sådana upptäckter gjorts under senare år.

- I Falun kan det vara skadliga metaller i bergsmaterialet som blir över vid borrningen, och som följer med överskottsvattnet, säger Stefan Enerud, energirådgivare och miljöinspektör på Falu kommun.

Vatten som spolats i borrhålet brukar hällas i en container, där det krossade bergmaterialet, borrkaxet, ska sjunka till botten innan vattnet hälls bort. Men borrkaxet kan vara mycket finfördelat och då är det svårt att få det att sedimentera.

Resultatet kan bli att grumligt vatten släpps ut i vattendragen.

Även om bergmaterialet inte skulle innehålla några tungmetaller kan det vara skadligt för miljön, menar Stefan Enerud.

- Är det en känslig liten bäck så kan det skada djur och växter. Och det kan tillfälligt höja pH-värdet, vilket borde vara skadligt. Om det är mycket kan ju dessutom vattenledningar sättas igen.

Det finns ingen lag som reglerar borrningen, men allmänna hänsynsregler i miljöbalken måste följas.

Miljökontoret ska nu se över om det behövs några särskilda regler för hanteringen av överskottsvattnet från borrningarna.

- Jag har hört att en del andra kommuner ställer krav på att vattnet måste renas innan det släpps ut, och vi ska titta närmare på om vi behöver sådana krav här också, säger Stefan Enerud.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons