Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berguvens 4H utökas med ny Rättviksgrupp

Annons

Berguvens 4H flyger på kraftfulla vingar. En ny Rättviksgrupp tog form i höstas, den öppnar med stora planer och sprudlande energi.

Just nu pågår lägerverksamhet på fäboden i Hedsåsen och till hösten ska verksamheten flytta in i centrala Rättvik. Engagerade tjejer berättar att de ska sticka lovikavantar, hålla i kurbitskurs och anordna tryckning på t-tröjor.

Dessutom har de ridskola under hösten, som vanligt på 4H:s gård.

Gården tillhör egentligen Margareta Brusewitz. Hon var anställd av 4H på heltid tills Dalarnas länsförbund drabbades av ekonomisk kris. Nu är arbetet ideellt, men roligare än någonsin.

- I dag är det här en stark klubb. Föräldrarna är engagerade i styrelsen och jobbar som små myror. Barnen tar hand om själva verksamheten och jag måste säga till dem att gå hem och sova, annars ger de sig aldrig.

Rättviks 4H har funnits länge, men en ny styrelse bildade för snart ett år sedan Berguven. De flesta har följt med från den gamla gruppen, men ledningen är ny och idéerna fräscha.

- Jag tyckte att den gamla styrelsen glömde de fyra H:na, säger Margareta. Den här verksamheten måste drivas med både hand och hjärta, det räcker inte med pappersjobb.

Lina Östlund, Madelene Arnesson och de andra ledarna på sommarlägret planerar att åka på riksläger nästa sommar. Där får man utbildning i vad 4H står för och innebär. Trots att flera av dem är uppvuxna i klubben ser de fram emot att lära mer.

- Ingenting är omöjligt med den här styrelsen och det här engagemanget, säger Margareta utan att tvivla.

- Fast nu måste jag upp till fäboden och vara mentor. Om man lämnar dem ensamma med ystningen så kan det bli kaos.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons