Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsmanshästen - ny giv från Drajem

Annons

Det är benämningen på en ny skapelse designad av kände Ludvikakonstnären Jan-Erik Drajem. Det handlar om en starkt modifierad form av prydnadshäst med högt symbolvärde för Västerbergslagen som ett tidigare betydelsefullt gruvdistrikt.

Drajem presenterar sin nya giv med stor entusiasm. Ett tiotal hästar är redan under produktion och det hela är bara början på något som kan bli mycket stort. Bland annat planerar han redan för en numrerad serie omfattande l00 hästar.

- Det här är en gammal idé som jag vill förverkliga med tanke på den basnäring vi har haft och som betytt så mycket för bygdens utveckling.

- Jag vill kalla den här hästen för en symbol för framåtskridande, säger konstnären som är aktuell för en mässa i Stockholm med start den 30 november. Då kommer självklart exemplar av Bergsmanshästen att finnas med i utbudet som visas upp för storstadsfolket.

- Jag har också varit i kontakt med Dalarnas hus i Stockholm. Även där har man visat intresse för att jag ska vara med och ställa ut. Min målsättning är att skapa ett ökat intresse för denna konstart samtidigt som det innebär en bra marknadsföring av vår bygd.

Den nya produkten från Drajem bygger i grunden på hans tidigare väl beprövade lamellteknik med lager på lager med pappremsor och lim. Metoden bygger på en klassisk japansk teknik som Drajem har vidareutvecklat under cirka 30 års tid.

Men där slutar alla likheter med hans tidigare skapelser.

- Bergsmanshästen har en speciell design med en kroppsform som är typiskt för kallblod och fjordingar. Dessa hästar var små, starka och mycket uthålliga, berättar han vidare.

Kronan på verken är den avslutande finishen med en ytbeläggning av äkta magnetitmalmslig hämtad från en nedlagd gruva någonstans i Västerbergslagen.

- Jag vill inte avslöja exakt var jag har fått tag i malmen. Men så mycket kan jag säga att det finns så det räcker till många Bergsmanshästar, säger Drajem.

Före behandlingen blandas malmsligen noga med lim och en del andra bindande ämnen. Exakt vad det handlar om får lov att förbli konstnärens yrkeshemlighet.

- Men jag använder bara miljövänliga material, försäkrar han avslutningsvis.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons