Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BERGMAN - varje lördag Ringholm och hans skygglappar

Annons

Ingen kan ha undgått veckans avslöjande - om det nu var ett avslöjande - att Bosse Ringholms Enskede IK har utbetalat svarta löner.

Fotbollsordförande Ringholm dementerade uppgifterna med aggressiva knockoutkommentarer och oavsett om division 2-klubben Enskede har betalat svartlöner eller inte, så förstår jag inte Bosse Ringholms inställning till skattemyndighetens kontroll eller Ekots granskande journalistik, jag vet inte vad han var förbannad på. Den nyutnämnde idrottsministern sa att påståendena "liknar en krigsförklaring mot hela den svenska idrottsrörelsen".

Vad menade han, att Idrottssverige är en skyddad verkstad? Är det sanningen som han vägrar konfronteras med? Oavsett det: Verkligheten är grym men beräknande och den som påstår att svarta löner inte existerar lever i en annan tid, i ett annat liv.

De senaste åren har idrottsklubbarna satts under lupp och rensningen har gett resultat. Särskilt basketen och hockeyn var under hård press och lyckades till sist reda ut sina problem, men först efter att skattebrottslingarna, som själva kallade sig för skatteplanerare, rullats i tjära och fjädrar och körts ur stan.

Men det gäller på elitnivå, där tränare, spelare och ledare sedan länge är proffs och lyfter lön - som beskattas.

I de lägre divisionerna, förmodligen främst inom fotbollen eftersom den är störst, har skattemyndigheterna ett omöjligt uppdrag.

Alla håller tyst om vad de vet och sluter sig samman in sin lilla värld.

Någonstans sköts hela verksamheten utan att någon sticker upp sin nyfikna nuna och ställer den grundläggande frågan om vad som är rätt och vad som är fel. Därför saknas bevis, men det är ingen hemlighet att klubbar har betalat och betalar svarta löner till sina tränare och/eller aktiva.

Regeln: Ett arvode på pappret, ett annat vid sidan om.

Förfarandet är olagligt. Pengarna från entrén eller korvkiosken ska redovisas, inte försvinna ner i en bottenlös ficka som hela tiden gapar efter mer.

Att detta sker beror antingen på okunskap eller gammal vana, men en sak är klar: saken tas inte på allvar.

Och den accepteras av dem som vet.

Jag gissar att det är samma personer som tycker att det är helt åt helvete med giriga direktörers mygelpensioner och som tycker att mer pengar ska satsas på sjukvården, inte på kulturen, men när det gäller deras egen klubb är synen enögd och då finns inget som heter heder och moral.

För i Sverige är det skillnad på folk och folk, handling och handling.

En privatperson har anmält Enskede IK för att klubben ska ha betalt svarta löner. Att då, som Bosse Ringholm, attackera och kalla uppgifterna för en krigsförklaring mot hela idrottsrörelsen är en krigsförklaring mot de ideella krafter som han också framhöll som föredömen, men även mot dig och mig som gör det som Mona Sahlin tycker är så häftigt.

Betalar skatt.

Idrottsministern kör med samma gamla taktik som många andra i maktställning, Bragestyrelsen har till och med gjort den till sitt signum: sticker huvudet i sanden, räknar till tre och öppnar ögonen med tron att allt ska vara glömt.

Det är matchstraff.

Den här gången är Ringholm inte ute och flyger, han är ute och seglar.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons