Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BERGMAN - varje lördag

Annons

I detta Loughborough, universitets-staden norr om London och nära Birmingham, hoppade Kirsten Belin från Borlänge fyra meter och tio centimeter i stavhopp förra helgen och förväntningarna som började dyka upp efter hennes överraskande starka inomhussäsong, som toppades med 4,30-hoppet vid inomhus-EM i Madrid i mars, växte sig större, starkare.

Det oroar.

Ingen ska ha några som helst förväntningar på Kirsten Belin, 24.

I augusti 2002 slog hon igenom och blev Friidrottssveriges älskling, året därpå drog hon på sig en stressfaktur i foten och i fjol, efter bara två tävlingar, gav hon upp och tog ett uppehåll.

Sommaren blev lång.

Och mörk.

- Jag hade tankar på att lägga av. Men någonstans inom mig visste jag att det inte var vad jag ville göra, säger hon.

Kirsten Belin beslöt sig för att lösa returbiljett till arenorna.

Hon är den hon är: en envis ung kvinna.

- Och glad, en väldigt glad tjej. Och klok.

Ulf Karlsson, den förre förbundskaptenen för svensk friidrott, är Kirsten Belins tränare sedan i augusti.

Han säger, förutom att hon är glad och klok, att hon blivit starkare och snabbare, men att det finns vissa saker i stavhoppet som ska förbättras, fast det får ta tid eftersom ingen egentligen ens ska tro att hon ska göra några fantastiska resultat i år, även om VM i Helsingfors självfallet finns därborta, som ett mål, dock försvinnande litet.

I dag tävlar Kirsten Belin i Lugano i Schweiz. Hon provar nu en ny, hårdare stav. Och skillnaden? Stor, "som om en rally-förare byter från framhjulsdrivet till bakhjulsdrivet", säger Ulf Karlsson.

Hon ska tävla med full ansats, 30 meter, men vad det betyder är svårt att säga, mer än att hon har höjder i kroppen, men att just höjden också till stor del sitter i huvudet.

Själv är jag inte särskilt nyfiken på teknik, höjder, träningssätt och teknikaliteter som bara män som A Lennart Juhlin kan älska, utan på hur man kan komma tillbaka efter att ha varit nere på noll.

Kirsten säger:

- Det som avgjorde att jag är här nu är miljöombytet, flytten från Falun till Karlstad, kalla det för ett uppbrott, helt enkelt. Jag behövde hitta mig själv igen. Inte för att jag såg på mig själv som "kändisen Kirsten" utan för att jag var tvungen att komma ner på jorden, alltså stressa av, inte känna press. Jag har lätt för att känna press - och det är inte alls bra. Jag måste lära mig att koppla bort, koppla av.

Någon gång någonstans har hon sagt att hon är expert på att ge sig själv dåligt samvete.

- Visst, jag har sagt så, men säg den människa som inte är duktig på just det....

Kirsten skrattar. Hon verkar nöjd med sitt nya liv. Hon bor i en tvåa hyfsat centralt, trivs i Karlstad, har hittat nya vänner, men hållit fast vid sina gamla, och tävlar fort-farande för Kvarnsveden.

Men hon kan ibland sakna Stina.

Det är "en långhårig sak", en birmakatt.

- Hon bodde med mig i början, men jag kunde inte ha henne utomhus eftersom en räv springer i området. Nu bor hon hemma i Borlänge med mamma och pappa.

Hon håller sig nu till Gräsmark, en grön tygdinosaurie som hon fått av ett ungt fan från, just det - Gräsmark.

- Den har blivit min maskot och har följt med på tävlingar och läger.

Och om nu allt slår in, om förväntningarna, som Kirsten Belin helst inte vill kännas vid, visar sig bli verklighet, då följer Gräsmark med till Helsingfors i augusti.

- Vi får se, kanske tar jag mig till VM, kanske inte. Jag gör så gott jag kan, jag vill inte pressa mig, men jag vet att VM inte är någon omöjlighet.

Kirsten Belin har det svenska stavhoppsrekordet för damer, 4,51, satt för snart tre år sedan, vilket är sex centimeter högre än VM-gränsen.

Dit kan hon nå igen.

Kanske inte i eftermiddag, kanske inte i sommar, möjligen lagom till VM, men absolut i en framtid.

Men åter till staden med det konstiga namnet, där Kirsten tävlat flera gånger och hittar ganska bra i: Loughborough låter som en skotsk singelmaltare.

Men Helsingfors... nej, glöm något gammalt skämt om koskenkorva. Kirsten Belin dricker helst vatten.

Hon är den typen:

Naturlig.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons