Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergman varje lördag

Annons

Det var en av fjolårets varmaste sommardagar, som det alltid heter i gamla Stieg Trenter-deckare, när Gustaf Norén och jag pratade om tidiga Rolling Stones, söt Motown-soul från 1960-talet och det gig hans Mando Diao skulle göra på Rommetravet några dagar senare.

Gustaf Norén sa, bland väldigt mycket annat:

- Borlänge har verkligen en idrottssjäl.

Han är uppväxt där. Han accepterade det.

Jag minns inte det där telefonsamtalet med honom i detalj, men jag kommer ihåg just de där orden - vad hjältar säger glömmer man aldrig -och jag tror att vi också var inne på vad engagemang för sin sak betyder.

Vissa vill göra revolution med musik, andra vill störta sina motståndare på arenan.

Drivkraften? Ingen vill vara en i mängden, utan vara någon.

Kanske är det därför mindre städer, ofta med en stor och dominerande industri, så ofta har nått idrottsframgångar. För att man inte är riktigt, riktigt nöjd med sitt, sitt lilla.

Leksands IF är det tydligaste dalaexempelet, men nu ska vi prata om ett annat, IK Brage.

Brage möter i dag Göteborgslaget GAIS borta och det är möjligen klubbens lättaste match i april.

Den svåraste avgörs om tio dagar. Då fattar Svenska fotbollförbundets licensnämnd beslut om Brages framtid i elitsammanhang.

Om klubbens plan för hur man ska vända sitt minus på på drygt 2,3 miljoner kronor godkänns har styrelsen året på sig att visa plussiffror.

Med tekniska finter på skrivbordsnivå finns alltså möjligheten för Borlängeföreningen att rädda sin fortsatta elitstatus, men den kan, självfallet, fortfarande rasa ur Superettan på rent sportsliga grunder.

Någonstans kallades allsvenskan för banksvenskan.

Mest pengar på klubbkontot vinner.

Money talks.

Både hos förbundet och på spelarmarknaden.

De allsvenska föreningarna omsatte förra året runt 600 miljoner kronor.

Idrottsvänner, väckta ur någon sorts idealistisk dröm om ett samhälle och ett idrottsliv som bygger på ideellt arbete och revisorsrapporter så enkla att de kan skrivas när den så viktiga pausen i höjd med A-ekonomi kommer, ryser över faktumet.

På barrikaderna har det alltid hetat att idrott och pengar inte hör ihop.

Men idrotten är en show och underhållningen är sedan decennier tillbaka en miljardindustri.

Och en industri ska ge avkastning och absolut inte gå med förlust. Annars lurar nedskärningen/nedflyttningen runt hörnet.

För en stad, där däckfabriken, regementet eller idrotten finns i själen betyder de fasta punkterna så mycket mer än bara pengar och framgång, det handlar om - ett berättigande.

En identitet kan så lätt, så fruktansvärt lätt, raderas. Om du inte tror mig, fråga vilken tonåring som helst, kanske tonåringen i dig själv, den som ser en Jörgen Sundström som frälsare och ett Brage som sin klubb.


Det grönvita Borlängelaget vann division 2 Västra Svealand överlägset och i dag startar klubbens 47:e tävlingssäsong i landets näst högsta serie. Roland Nilssons GAIS gör också comeback i Superettan.

I eftermiddag möts nykomlingarna på klassiska Gamla Ullevi (publikrekord: 32 039 mot IFK Göteborg 1955), övriga matcher i den första omgången spelas i morgon.

Vi får se vad som händer.

Brage har inte gjort några sensationella värvningar inför säsongen, förutom Halmstadsförsvararen Daniel Karlsson, om han nu kan kallas sensationell.

På mitten finns också Göran Bergort och Fredrik Bengtsson, två konstruktiva balansspelare, som kan iscensätta det Bernt Ljung vill se: snabbt passningsspel med snabba avslut (från Jörgen Sundström och Jimmy Rajala).

Och mittbacken Mattias Östberg (bilden) är ovärderlig för laget.

Men mittbackar ska vi akta oss för att snöa in på. Sådana kräver för mycket utrymme.

Så vi kan väl avsluta med att Brage och Bernt Ljung vägrar att tala om sin målsättning, vilken förmodligen är att hamna någonstans mellan plats elva och tretton.

Öster vinner Supperettan.

Men framför allt kan du och jag vara säkra på en sak, det sista i dag: Brage blir höstens lag.

På ett eller annat vis.

Som alla andra år.


bergman@daltid.se

Mer läsning

Annons