Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BERGMAN – varje lördag

Annons

Så här är det. Jag gillar fotboll, precis som ett gäng miljoner andra gör, men vi pratar förbi varann, för du har aldrig ens velat försöka förstå varför vi blir som vi blir vart fjärde år.

Men:

Vissa lyssnar på Hoola Bandoolas gamla singel "Stoppa matchen!", andra lyssnar på Montt Mardié och blir varma i själen. Vi kan väl säga som så att alla har sina böjelser. Möjligen måste vi acceptera dem.

Anders Svensson, till exempel, han tyckte väldigt, väldigt mycket om engelska "Big Brother". Jag vet egentligen inte varför, men förnedrings-tv har och kommer alltid att ha tittare, oavsett om de som tittar är nollor eller har ett gäng nollor på bankkontot.

Man behöver nödvändigtvis - och det ska verkligen påpekas - inte vara rubbad för att se dokusåpor. Men det hjälper kanske, jag har ingen aning.

Anders Svensson följde i alla fall "Big Brother" under sina år som proffs i Southampton, berättar Mats Holm i "VM-feber", som han skrivit tillsammans med Thomas Bodström, justitiministern som ibland klär sig i en väldigt osmaklig t-shirt med ett budskap som reducerar varenda fotbollssupporter till blott en snuskhummer, och även om jag har svårt att förstå hur han hann med det, för i Femmans "Fotbollsfruar" verkar stjärnorna ha väldigt mycket att göra efter träning och match, kan jag köpa att Anders Svensson för att slå ihjäl någon sorts hotelldöd såg på "Big Brother".

Storebror.

Anders Svensson blev svensk fotbolls storebror en kokhet sommardag. En sån som som alla önskar sig.

Han hade till en början vissa problem i det världsmästerskap som spelades i Sydkorea och Japan för fyra år sen. Han missade passningar, spelade snett, kom aldrig till de riktigt bra lägena, men han hade, då som nu, ett alldeles vansinnigt skott, ungefär som David Beckham hade innan han satsade på modellkarriären.

Minns du scenen? Klart du gör. Du kunde inte undgå den. Matchen mot Argentina, Sveriges tredje i gruppspelet, ställningen var 0-0, Anders Svensson blev kapad bakifrån av Almeyda (en av mina stora mittfältsfavoriter, förresten) och - frispark!

Henrik Larsson, ständigt denne Henrik Larsson, klev fram, låtsades vara mannen som skulle knäcka Argentina på deras egen planhalva, men han hoppade över bollen och ställde den argentinska muren och, plötsligt - Anders Svensson!

Och högerfoten! Bollen vek förbi Cavallero, Argentinas supermålvakt, och in i mål.

1-0.

Ett noll.

Jag slog ut kaffekoppen över bordet i vardagsrummet hos Jonas och den lyckan, när vi skrek att "nu krossar vi dem"... det var Ravelli-räddar-och-Sverige-tar-brons-klass över den. Kvitteringen kom, genom Ortega. Magnus Hedman stod. Det var före stunderna med "Rampfeber", sägs det i alla fall. Men Andes Svenssons frispark i den sista gruppspelsmatchen, som tog Sverige till åttondelsfinal, kan vara den allra vackraste jag har sett, trots att jag aldrig glömmer Roberto Carlos mål i för-VM 1997.

Sveriges VM-resa i Asien slutade med en 1-2-förlust mot överraskningen Senegal. Det var, trots allt, en fin stund. Vi hade fått se Anders Svensson. En hjälte.

När VM drar i gång på fredag och det blir fotboll, fotboll och åter fotboll i tv jublar jag, men du har säkert redan börjat skriva långa tidningsinsändare med krav om att dina surt uppslantade tv-licenspengar ska betalas tillbaka snabbare än jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström sprang offside i "debatten" om Tysklands-VM och prostitutionen.

Men gör inte det, den här gången.

Du bör koncentrera dig på annat, kära vän. Du kan...

... ta dig till närmaste skivaffär och införskaffa Concretes nya album "In colour". Där finns ett alldeles briljant softrock-sound, som hämtad från ett inte alls särskilt tokigt sjuttiotal. Och cd:n räcker mer än en halvlek, faktiskt hela VM.

... ordna dig ett ex av "I hope you are all happy now", fotoboken av Yeah Yeah-gitarristen Nick Zenner, med bilder från New York och oändliga turnéer. Den är enkel, men väldigt snygg.

... byta ut den där gamla vanliga flintasteken mot en alldeles otroligt god bit cypriotisk halloumi, som du hittar i höjd med fetaosten bland de lite fiiinare sorterna i hyllan, och försiktigt grilla den, först i folie, sedan för en kort sekund utan skydd, tillsammans med aubergine och zucchini. Det är, tro mig, sommarens mest delikata middag.

... köpa Jesper Högströms "VM-boken" och förstå varför vi blir som vi blir när det är VM.

Det är bara några tips. Vi kan väl vara kompisar ändå? Och hoppas på Anders Svenssons högerfot för en sista gång, okej?

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons