Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergbana på Lugnet ger ingen välfärd

Annons

Gahnshag och Kroona underskattar läsarna när de försöker få dem att tro att pengarna inte skulle kunna användas till något annat än en bergbana!

Vi förstår att EU-medlen var avsedda för infrastrukturåtgärder. Faktum kvarstår dock att Falu Kommun själva pumpar in 15,5 miljoner kronor. De pengarna beslutar Gahnshag och Kroona själva om.

Min mor äger en spelbutik och jag hjälper henne ibland. Gahnshag påminner mig om de tanter som brukar köpa lotter för 25 kronor och skrapa fram en tia. Glatt jublar de:

- Jag vann! Fast de i själva verket har förlorat. På samma sätt är det när Gahnshag satsar pengar i EU:s lotteri.

- Hurra, ropar Gahnshag. Vi får bygga en bergbana om vi betalar drygt hälften själva!

Och så erkänner han till och med att bergbanan aldrig hade byggts om vi inte "vunnit" i EU:lotteriet. Har våra politiker blivit spelberoende? Satsar de pengar på saker de egentligen inte har råd med?

Jag tar återigen samma exempel. En familj som inte har mat på bordet köper inte en Rolls Royce, och en kommun som inte har råd med kärnverksamheten borde inte köpa en bergbana! Oavsett bidrag, blir det varken lyxbil eller bergbana. Hur frestade vi än kan bli.

Skolverket lämnade i veckan ytterligare en larmrapport. Svenska skolbarn presterar allt sämre. Undersökningar visar att de viktigaste faktorerna för goda elevresultat är utbildade lärare, god arbetsmiljö och barngruppens storlek. Kroonas och Gahnshags partikamrat, avgående utbildningsminister Tomas Östros, erkände att orsaken till de dåliga resultaten var 90-talets kvalitetsförsämringar av skolan. Falu Kommun är inget undantag. Våra skolor har utsatts för nedskärningar 13 år i följd. De senaste åren har kvalitén enbart bibehållits för att inte gå miste om riktade statsbidrag.

Sverige har haft världens bästa skola, men vi rasar i statistiken. Socialdemokraterna säger sig vilja återerövra tätpositionen. Då måste utbildade lärare återanställas, och arbetsmiljön måste förbättras så att alla orkar stanna kvar i yrket. Och fler lärare betyder mindre barngruppsstorlekar. Detta är socialdemokratisk välfärdspolitik! Och inte som Kroona och Gahnshag säger: "att så nu på Lugnet ger välfärd i framtiden"

TORBJÖRN MESSING

Mer läsning

Annons