Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beredda att dö

Annons

USA:s ÖB Richard Myers sade i brittisk tv att Iraks hot om självmordsbombningar kan leda till att alliansen lägger om taktik.

- Jag tror att vi kan anpassa vår taktik så att vi bemästrar det hotet, sade han till BBC.

Till amerikansk tv sade Myers att Irak ''definitivt'' har kemiska och biologiska vapen. Men frågan är om de kommer att använda dem.

- Jag hoppas att de som håller i avtryckaren inser att det finns ett bättre sätt att arbeta för Iraks framtid, sade Myers till NBC:s program Meet the press.

Myers lät sig intervjuas på Irak-krigets elfte dag. Han ville inte säga att motståndet är svårare än USA räknat med.

- De som har lyssnat på oss har hört att ingen har lovat ett kort krig.

Som väntat sade Myers också att vissa saker gått ''lätt'': De allierade har säkrat oljekällorna i söder och massmigration av kurder i norr har kunnat undvikas.

- Vi har kontroll över 40 procent av landet och använder deras flygbaser, sade Myers.

Enligt den irakiske generalen Hazem al-Rawi har över 4 000 frivilliga, från alla arabländer ''utan undantag'', kommit till Bagdad. De är beredda att följa i den irakiske officers fotspår som dödade sig själv och fyra amerikanska soldater i södra Irak i lördags.

- Martyroperationerna kommer att fortsätta, sade al-Rawi.

- Det är vår plikt att till varje pris köra ut inkräktarna.

De allierades högste befälhavare, den amerikanske generalen Tommy Franks, sade på söndagen än en gång att kriget förlöper planenligt. Han bestred att hans trupper skulle ha tagit paus i framryckningen mot Bagdad.

Men många bedömare, även befäl vid fronten, tror att det dröjer veckor innan de allierade markstyrkorna går vidare mot Bagdad. Nu gräver soldaterna skyttegravar och lägger ut minor medan flyget fortsätter bomba.

Flyganfallen har steg för steg trappats upp. Natten mot söndagen utsattes presidentpalatset Abu Gharib och underrättelsetjänstens högkvarter, båda i Bagdad, för satellitstyrd beskjutning, uppgav stridsledningen i Qatar. Ungefär samtidigt bombades en milisbas i östra Bagdad.

Under förmiddagen och tidiga eftermiddagen anföll våg efter våg av allierat flyg och det rapporterades om våldsamma krevader över hela Bagdad. Även oljestaden Kirkuk i norr bombades.

På kvällen steg ett jättelikt eldklot mot skyn i Bagdads sydöstra utkant och stadens centrum skakades av flera kraftiga explosioner.

Kvällens flyganfall riktades främst mot ställningar i förorterna där Republikanska gardet tros ha koncentrerat sina styrkor.

Satellit-tv-kanalen al-Jazira rapporterade också om explosioner och luftvärnseld söder om den belägrade storstaden Basra. I norr fortsatte amerikanskt flyg att bomba Irakkontrollerade områden.

Det oväntat kraftiga irakiska motståndet har väckt entusiasm i arabvärlden, där man också reagerar starkt på de bilder av döda civila - även spädbarn - som arabiska tv-bolag sänder ut.

Bagdadregimen säger att de allierades bombningar bär skulden, medan bland andra en brittisk regeringstalesman hävdar att ett stort antal irakiska luftvärnsrobotar har krånglat och fallit ned i Bagdad i stället för att nå sina mål.

I Basra hade 22 människor dödats av bomber det senaste dygnet, uppgav myndigheterna.

Även ett stort livsmedelslager i staden har förstörts av brittiskt flyg enligt den irakiske handelsministern Mehdi Saleh.

Irak uppgav på söndagen att dess styrkor skjutit ned en amerikansk Apachehelikopter och dödat två besättningsmän, rapporterade Reuters.

Ytterligare en amerikansk helikopter - eller ett Harrierplan - ska ha exploderat i luften över centrala Irak.

Uppgifterna har inte bekräftats på amerikanskt håll.

Antalet stupade i kriget angavs på söndagen till 36 amerikaner, varav 29 stridande, och 24 britter, varav fem stridande.

Enligt irakiska uppgifter har samtidigt minst 589 civila dödats.

(TT-AFP)

Mer läsning

Annons