Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättelser om våld

Annons

- Om man hjälper andra hjälper man sig själv, förklarade Emerich Roth, och tillade att det finns en liten rädd människa inne i dem som skriker, slår och hatar.

- Varför blev Hitler en hatets apostel och varför blev polismördaren Jackie Arklöf som han blev? Om de två, och många andra, fått växa upp med kärlek kunde världen ha varit annorlunda, funderade Emerich Roth då han tillsammans med före detta värstingen Patrik Pelosio och Pelle Candal, som varit skinnskalle, framträdde på församlingshemmet i onsdags kväll. Där fanns drygt 100 personer, som greps starkt av deras berättelser.

I torsdags träffade trion lärare och elever på Smedbergsskolan.

Emerich Roth växte upp i Tjeckoslovakien. Familjen bestod av pappa som var typograf, mamma, Erich och hans fyra systrar.

- Vi var inte rika, men lyckliga.

1944 packades familjen in i tyskarnas godsvagnar för transport mot okänd ort. De hamnade i Auschwitz. Emerich fick också stifta bekantskap med två andra ökända läger, Buchenwald och Theresienstadt, det sistnämnda det läger där de som överlevt befriades av ryssarna.

Emerichs ena syster, Elisabeth, hade kommit ur det här helvetet med livet i behåll, pappan, mamman och de tre andra systrarna var döda. Elisabeth hamnade i Sverige och av den anledningen kom också Emerich hit.

- Det är min bestämda uppfattning, efter många års arbete med utslagna människor, att Sverige kan bli ett föregångsland, säger Emerich. Han har träffat många kriminella och hatiska personer.

- Många saknar en riktig pappa, konstaterar han.

Patrik Pelosio och Pelle Candal vittnade om sina uppväxtförhållanden.

- Jag minns bråk och fylla från barndomsåren, förklarade Patrik, vars mamma var alkoholist och pappan visade sina känslor genom att skrika och slå.

- Min pappa hade själv blivit slagen som barn och lovat sig själv att han aldrig skulle slå sina barn och det gjorde han heller inte, berättade Pelle, som tycker att han länge hade bra uppväxtförhållanden.

Patrik som blev värsting var mobbad i skolan, han skolkade och kom redan som elvaåring med i ett gäng som söp och slogs.

- Vi var både svenskar och invandrare och vi slogs mot både invandrarkillar och skinnskallar.

- Slumpen avgör var man hamnar, säger både Patrik och Pelle.

De menar att det inte är ideologin som är avgörande utan just det förhållandet att ungdomar med liknande problem dras till varandra och kamratskapet i gruppen.

Lite speciellt var att Patrik blev känd för att försvara mobboffer vilket kunde uppfattas som en ädel handling, men han drogs in i kriminalitet och knarkande. Han dömdes till fängelse och fick till slut hjälp av en föreståndarinna på ett behandlingshem.

- Hon gav mig chansen att börja ett nytt liv, berättade Patrik som lärde sig att prata om kärlek och känslor.

Han gjorde upp med sitt gamla liv, och nu har han hjälp av sina erfarenheter då han hjälper andra.

Pelle Candal var visserligen osäker som barn men han bodde på landet och gick i en liten skola där det inte förekom mobbning. Problemen började i sjuan då han hamnade i en större skola inne i staden. Där blev han mobbad och slagen.

- Föräldrarna skildes och det tog hårt på mig.

Pelle träffade en skinhead som han såg upp till. Nu fick den skygge och utsötte grabben kompisar och skydd.

- Jag började skolka, vi söp och slogs. Det fanns en stark samhörighet i gänget, men det var ett jobbigt liv och Pelle funderade på att lämna skinheadsgänget.

Han slog sig ihop med en kriminell person som stal bilar och de började stjäla vapen från hemvärnsmän och sälja dessa.

- Jag var själv beväpnad.

- Självklart åkte vi dit.

Kompisarna dömdes till fängelse, 16-årige Pelle blev omhändertagen av socialtjänsten. Han började gå i terapi och fundera på vad han hållit på med.

- Jag fick chansen att bryta med det gamla.

Pelles pappa slog inte sina barn men så här efteråt konstaterar Pelle att vad han än gjorde var reaktionen från pappan noll.

Både Patrik och Pelle har kunnat återupprätta kontakterna med sina fäder. Två värstingar som gjort upp med sina gamla liv och som nu kan fungera som inspiratörer för andra ungdomar.

Emerich, Patrik och Pelle anser att det för det mesta är personliga problem som ligger bakom rasism och våld, sällan en speciell ideologi.

- De som uppfostrats till rasism och hat är det svårt att ändra på men vanlig främlingsrädsla kan man bota på fem minuter, förklarade Emerich.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons