Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättelsen når fram genom bruset

Annons

- Det är länsbiblioteket och Maj Johansson som arbetar för berättandet och nätverk med berättare som kan vara med på seminarium eller berättardagar som den här, säger Fingal.

- Vi tror det är bra för barn med det långsamma berättandet där barnen själva får fantisera och skapa egna bilder av berättelsen. Det är kul också och viktigt att berättandet inte blir undanskymt eller att det minskar. Det är så lätt att sätta på en video i stället. En film har sitt berättigande, en sagobok också, den som barn vill höra om och om igen.

- Det är viktigt att kämpa för det enkla. Jag minns när farfar som var starkast i världen berättade för mig när jag var liten och gungande på hans fot. Han red utan uppehåll oändliga sträckor och klarade vad som helst. Det var en trygghet att veta att farfar var så stark och det mesta var påhittat, men berättelsen levde, anser Fingal.

Om farfar och farmors liv genom ett omvälvande och dramatiskt 1900-tal, om sin egen skolgång, om allt spännande skulle Fingal berättat i fredags under Världsberättardagen, men bara en pojke och hans mamma kom till Kulturhuset och berättardagen blev kraftigt reducerad.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons