Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättarkonst vid bergets fot

Annons

Hittills har 45 anmälningar kommit in till arrangörerna för tionde upplagan av Nordiska berättarseminariet i Gesunda. Vid foten av berget anordnas fem seminarier mellan 20-24 juli. Några av seminariegrupperna är i stort fyllda med deltagare. Men det finns platser kvar, speciellt i nybörjargruppen.
Det berättar Martin Göthberg och Britt Inger Nilsson från arrangörshåll.
Tidningen har tidigare skrivit om evenemanget. Det alternerar mellan de nordiska länderna. Senast var det i Hönefoss utanför Oslo och nu är det första gången det arrangeras i Mora-området.
Berättandet, som form, börjar vinna mark i Norden. Men framförallt är det etablerat i Norge med berättarcafeér.
– Det förekommer även på skolschemat i Norge och finns faktiskt som högskoleutbildning i vårt västra grannland, konstaterar Britt-Inger Nilsson.
De anmälda deltagarna till sommarens seminarium kommer från hela Norden, förutom Island. Den populäraste kursen leds av norskan Kristin Lyhmann.
– Hon är duktig på att förlösa berättelser ur människors egna liv. Till Kristins kurs under seminariet är flera författare anmälda med vissa förhoppningar att fånga upp nya historier till sitt skrivande.
Däremot finns det platser kvar till nybörjarkursen som leds av Tore Rahn från Norge.
Enligt Martin och Britt-Inger är det viktigt att det finns en bra spännvidd på deltagarna från professionella skrivare till nybörjare.
– Det är i den blandningen de intressanta mötena uppstår.
De övriga kursledarna under seminariet är Svend Erik Engh från Danmark. Han undervisar i förmågan att berätta, lyssna och skapa historier. Helena ”Neppe” Pettersson, Finland, lär ut hur det fungerar att berätta för barn medan svensken Ulf Ärnström handleder under rubriken skrönor och skräck.
Under berättarveckan blir det ett offentligt arrangemang för allmän publik på Gesundabergets topp, tisdag kväll den 22 juli.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons