Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättade om resa

Annons

Susanne Dahlgren, församlingspedagog i Kristine församling berättade om resan och upplevelserna i landet när hon kom till Rättvik.

Susanne Dahlgren arbetade tidigare i Rättviks församling, men är verksam i Kristine församling i Falun. Hon följde med en studiresa som Västerås stift arrangerade 2001 för att studera Lutherhjälpens arbete och Svenska kyrkans missionsarbete i Mocambique. Hon besökte även Sydafrika.

- Jag såg både akut bistånd och mera långsiktiga biståndsprojekt. Efter kriget i landet gör regeringen så gott den kan för att återuppbygga landet men landet är fortfarande beroende av bistånd framför allt för att främja mänskliga, sociala förhållanden. Biståndsarbetet handlar om att på människors egna villkor bygga upp samhällen och byar, berättar Susanne.

Hälften av Mocambiques befolkning är under 15 år. Den låga medelåldern har orsakats av kriget. Skadorna efter översvämningen som drabbade landet år 2000 påverkar befolkningen fortfarande.

Susanne besökte Titta in gruppen inom Svenska kyrkan som arbetar med så kallade startpaket för nyfödda barn i Angola och Lettland. En grupp från Siljansnäs som också planerar att starta samma form av hjälparbete besökte församlingshemmet för att lyssna på Susanne Dahlgren.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons