Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beordras att dämpa bullret

Annons

Trätan om den bullrande vedhanteringen fördes i tisdags upp på nämndens dagordning. Därmed har det beslutats att hanteringen måste flyttas till en annan plats på fastigheten där grannarna inte störs.

Senast den sista september ska flytten vara avklarad.

När det gäller bullernivån har vedhanteraren i ett yttrande förklarat att den maskinpark som finns på gården är av senaste snitt och uppfyller kraven i den högsta miljöklassen. Och orsaken till att veden hanteras på gården är tillgången till el.

Att vedproduktionen sedan blev så omfattande förklaras genom att andelen rotröta i den skog som köptes in visade vara stor. För att förbättra lönsamheten valde man att producera brännved.

Sedan klagomålen på verksamheten blev kända har också arbetstiderna på gården reglerats. De två arbetare från Lettland som "tvingats" arbeta såväl dagar som, kvällar och helger har numera åttatimmars arbetsdag.

Vidare har vedproduktionen på söndagar stoppats.

Grannarna har även hävdat att fågelarter flytt trakten sedan den bullrande vedhanteringen utökades i vintras. Men detta tillbakavisas.

- Storspoven och tofsvipan har både jag och min fru sett på gården under den senaste veckan, upplyser fastighetsägaren i sitt yttrande.

Även de två klagande grannarna har beretts chansen att yttra sig. De tycker att deras problem bagatelliseras genom de uppgifter som den störandes grannens advokat fört fram i den tidigare skrivelsen.

Samtidigt uttrycks det ett visst accepterande av att det pågår vedhantering. Men grannarna hävdar att det måste kunna dras en gräns för hur omfattande den får vara. Avsikten är inte att hindra planerna på bidra till en bättre miljö genom att producera biobränsle.

- Däremot vill vi att verksamheten som terroriserat oss sedan februari månad, förbjuds på platsen med omedelbar verkan.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons