Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensinbolagen slår till med ny rekordhöjning

Annons

Vad tycker du om bensinpriset?

I Ludvika finns sju bensinmackar, varav fyra obemannade. De två dyraste hade på torsdagen ett literpris på 10,88 kronor, medan den billigaste låg på 10,21 kronor.

En rundringning i Falun sent i går eftermiddag visar att det där inte finns någon större priskonkurrens. OkQ8 tar 10,87, Preem 10,87 Shell 10,86 och på Statoil kostar bensinen också 10,86.

- Prishöjningen beror på den osäkra oljeproduktionen, vilken påverkar råoljepriset, säger Leif Persson, analytiker på OKQ8.

Efterfrågan på bensin tycks dock inte påverkas mycket av priset. På OKQ8 har man inte kunnat se några svackor i försäljningen vid prisökningar. Snarare noterades en större konsumtion vid prisökningar i fjol.

- Det är klart att det finns en smärtgräns, men var den ligger vet jag inte. Vi har blivit så beroende av våra bilar att vi hellre avstår annat.

Som tidningens undersökning visar skiljer sig priserna mellan olika stationer, även om de tillhör samma bolag. En avgörande faktor är om stationen är bemannad eller inte, medan en annan baseras på hur otillgängligt stationen ligger - det kallas zontillägg.

- Sedan kan det handla om lokala priskrig, där något bolag vill använda priset för att marknadsföra sig. Det vanliga då är väl att konkurrenterna sänker sina priser också, förmodar Leif Persson.

Oljan kommer till raffinaderier på Västkusten från bland annat Ryssland och Nordsjön. Bensin tillverkas, fördelas på Sveriges befolkning och flödar ut i en volym av 5,5 miljarder liter per år.

De lägsta bensinpriserna i Sverige de senaste 25 åren hade vi 1989. Då kostade en liter 6,81 kronor. Året därefter steg det till 8,45 - en ökning med 25 procent. De senaste fem åren har priset legat omkring tio kronor per liter.

Hur bilden kommer att se ut i framtiden vågar Leif Persson inte sia om. Allmänt vedertaget bland forskare är dock att oljetillgångarna förr eller senare kommer att ta slut.

- Frågan är bara när. Olika prognoser är ju mer eller mindre pessimistiska, säger Leif Persson.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons