Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensin i Lokavatten

Annons

I veckan har miljökontoret i Södertälje kommun kontaktat Ludvikas livsmedelsinspektör Bo Göran Fransson.

-Det var någon i Södertälje som kontaktat dem om en flaska Loka från Spendrups som luktade och smakade bensin. Miljökontoret i Södertälje skickade flaskan och innehållet för analys till analysföretaget Eurofins, den 28 mars. De svarade den 13 april att flaskan luktar bensin, säger Bo Göran Fransson.

Flaskan var inköpt den 18 mars hos Willeys i Södertälje. Kunden hade druckit av innehållet tillsammans med sin sambo och känt magsmärtor men det klarade sig sambon ifrån. Flaskan lämnades in till miljökontoret i Södertälje den 27 mars och livsmedelsinspektören kände tydlig bensinlukt. Fransson tog efter rapporten till Ludvika omedelbart kontakt med Spendrups kvalitetsansvarige Sisko Rönnmark och Fransson fick intryck av att Spendrups såg allvarligt på det hela och att bryggeriet vidtagit åtgärder.

- Vi vet att folk använder sådana här plastflaskor till att förvara annat i men sedan pantas de ändå. Jag frågar mig om Spendrups "sniffer" som ska hitta dessa flaskor fungerar 100-procentigt. Jag har begärt en skriftlig redogörelse av Spendrups, säger Fransson.

Spendrups informationschef Caroline Ekman säger:

-Det är ovanligt att vi får in den här typen av reklamationer, men det har hänt tidigare och det är mycket beklagligt.

De reklamtioner som Spendrups bryggeri får följs alltid upp. Snifferns funktion kontrolleras hela tiden löpande, men trots detta kan den missa någon enstaka flaska.

- Visst borde vår sniffer ha känt av att det hade varit bensin i returplastflaskan, men även maskiner kan fela och det är vad som hänt i det här fallet. Trots att sniffern missat detta, så har flaskan diskats, sköljts och tömts på all restvätska, så drycken var helt fri från bensin, men lukten av bensin fanns kvar i plasten som avgett viss arom. Jag vill poängtera att konsumenten som köpte drycken inte fick i sig någon bensin.

- Allt för många använder returplastflaskorna till annat än det de är gjorda för. En del använder plastflaskorna som extra bensindunk till båten eller mopeden, andra till exempelvis hemmagjord lakritsshots. Dessa två exempel, bensin och lakrits, "sugs in" i plasten och blir kvar där. Det går inte att få bort varken lukt eller arom, förklarar Ekman, som också konstaterar att problematiken kommer att försvinna:

-I oktober förra året bestämde vi oss för att upphöra med försäljning av dryck i 1,5 liters returplastflaskor för att helt övergå till återvinningsbara plastflaskor (å-pet). Bakgrunden till beslutet är att konsumenterna och kunderna i allt högre grad nu efterfrågar drycker i å-pet och fler smakvarianter på kolsyrat vatten. Till vår glädje innebär detta att problematiken med smak och aromer är löst.

Hon berättar att alla kunder kompenseras om de skulle drabbas av att någon flaska som innehållit bensin eller shots och som inte sorterats bort av "sniffern".

BO JOFFER

Mer läsning

Annons