Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensen i Spendrupsläsk

Annons

- Bensen är ett ämne som inte ska finnas i livsmedel, säger Kettil Svensson som är toxikolog vid Livsmedelsverket.

Testföretaget Consumercontent har på tidningens uppdrag låtit laboratorieföretaget Analycen i Lidköping analysera halten av det cancerframkallande ämnet bensen i några vanliga läske-drycker.

Sedan en tid tillbaka håller livsmedelsverken i USA, Tyskland och Storbritannien på med en liknande, men mer omfattande, undersökning. Svenska Livsmedelsverket har valt att avvakta de internationella testresultaten av drycker.

Bensen kan uppstå som en kemisk reaktion i läsk som innehåller natriumbensonat och askorbinsyra, vilket många läske-drycker gör.

- Det finns idag inget speciellt gränsvärde för bensen i livsmedel, bara i dricksvatten. Därför brukar vi jämföra med gränsvärdet för dricksvatten, säger Kettil Svensson på Livsmedelsverket.

FN-organet WHO:s gränsvärde för bensen är tio mikrogram per liter vatten. EU och USA har betydligt tuffare krav - ett mikrogram.

Av de läskedrycker som ingår i tidningens undersökning är det två som en har en bensenhalt över det europeiska gränsvärdet: Jaffa har en bensenhalt på 2,2 mikrogram bensen per liter vatten och Fanta apelsin en bensenhalt på 2,0.

Någon kommentar från Spendrups bryggeri, som tillverkar Jaffa, gick inte att få under gårdagen. Men tidigare i våras, när de första rapporterna kom om att bensen kunde bildas spontant i läsk, sade informationschefen Caroline Ekman och vd:n Jens Spendrup att man tar larmet på stort allvar:

- Vår princip är öppenhet och försiktighet. Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

Coca Cola, som bland annat marknadsför Fanta, skriver på sin hemsida att bensennivån i företagets produkter befinner sig i "nivå med EU:s och svenska regler för dricksvatten". Men så är det alltså inte.

Bensen finns naturligt i vissa växter.

- Men det finns inte i naturligt i läsk och bör heller inte finnas där. Bensen är ett ämne som kan ge cancer hos människor. International Agency for Research on Cancer(den internationella cancerforskningsorganisationen) placerar bensen i klass 1, vilket innebär att ämnet bevisligen kan ge människor cancer. Det finns studier som visar att människor fått leukemi efter att ha inandats bensen, säger Kettil Svensson.

Spendrups har tre Jaffaprodukter på hyllorna. Lime och Apelsin innehåller den kombinationen som kan bilda bensen, men inte Jaffa blodapelsin. Spendrups storsäljare Loka berörs inte alls.

INGER WALLIN MIKAEL BERGLING

Mer läsning

Annons