Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengtsson och Stenius om Björling

Annons


- Vi hoppas att ni ska få en bild av Jussi som ni inte har haft tidigare, sa kåsören Bertil Bengtsson när han inledde programmet "Galakväll med Jussi Björling".

Snabbt gav han en historisk återblick över svenska briljanta sångare innan han kom fram till 5 februari 1911 när Jussi Björling föddes i Borlänge köping.

- Jussi var inte den förste, men han var nog kanske den främste, sa Bengtsson eftertänksamt och gick vidare till att berätta om Borlängesångarens liv och karriär.

Jussi Björling var det andra av fyra barn. Han gjorde debut som fyraåring, utbildade sig till operasångare vid 17-års ålder och som 19-åring gjorde han debut på Sveriges stora operascener.

Tio år senare intog han Metropolitan i New York. Den opera där han gjorde flest framträdanden. 120 föreställningar på totalt 15 säsonger.

- Han drog naturligtvis alltid fullt hus, berättade Bengtsson.

Därefter följde den första av en rad utvalda Jussi-inspelningar.

Bengtsson presenterade med inlevelse och äkta beundran.

Och så fortsatte kvällen. Bengtsson delade med sig av sina fantastiska kunskaper om sångaren och varvade informationen med bilder och inspelningar av Jussi Björlings sång.

Kvällen till ära fanns också journalisten och författarinnan Yrsa Stenius på plats. Hon läste ur sin nya bok om Björling "Tills vingen brister".

Stenius både sålde och signerade boken i Cassels.

Det stod klart att Jussi Björling 42 år efter sin död fortfarande ger reklam för Sverige och svensk sångkonst.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons