Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bength samlar på Hard Rock Café

Annons

Intresset för Hard Rock Café kan man säga smög sig på Bength lite sakta.

- Mitt första Hard Rock Café besökte jag i Amsterdam 2002. Jag var där för att hälsa på min dotter, och hon och några kompisar tog med mig till Hard Rock Café.

Det besöket slog inte an någon speciell sträng i musikern Bength Jonzon. Det gjorde däremot ett besök i London två år senare.

- Jag åkte med en sightseeingbuss genom London, när jag fick syn på den speciella skylten för Hard Rock Café. Jag hoppade av bussen och gick in i det som var det första Hard Rock Café som öppnades.

- Londonbesöket, plus att jag 2005 besökte Hard Rock Café på Sveavägen i Stockholm, gjorde att tankarna började rulla. Jag började läsa om Hard Rock Café på nätet och efter hand växte tanken fram, att besöka ett café i varje land.

Samlandet av Hard Rock Café drog igång ordentligt i december 2005. Då åkte Bength till Sharm el Sheikh i Egypten och under 2006 har han besökt Dublin i januari, Malta i april, Lissabon i juni, Oslo i juli, Rom i augusti, Köpenhamn i september och Dubai i december.

- Ny har jag en resa bokad till Madrid den 23 januari. Det skulle också vara roligt att besöka Warszava i början av februari, då ett nytt café öppnas där, säger Bength.

Nu är det inte själva besöket på plats som ingår i Bengths resor. Det hela börjar framför datorn på hemmaplan, när han väl har bestämt ett resmål.

- Jag tar reda på så mycket jag kan om det café jag ska besöka. Var det ligger och vilka exklusiva musikgrejor man har i sin samling. Det ingår också i konceptet att jag ska hitta ett hotell i närheten av caféet, för att sedan på plats själv leta mig fram till målet.

När Bength Jonzon väl hittat sitt Hard Rock Café, så har han vissa rutiner han följer.

- Det första jag gör är att besöka souvenirbutiken. Där köper jag två T-shirts. En original och en som är speciell för den stad och det café jag besöker. Det här är T-shirts som numera räknas till en av världens mest kända souvenirer.

Nästa punkt i programmet är att leta upp alla musikattiraljer i museidelen. Gitarrer, scenkläder, trumpinnar, strumpor med mera.

- Vad jag förstår har Hard Rock Café en central i Orlando, USA, varifrån de olika caféerna får hyra det som ingår i museidelen.

När Bength klarat av de här punkterna i programmet återstår den klassiska hamburgaren.

- Det är en Legendary burger. Det är en jättestor hamburgare som är lika på alla ställen. Den består av den jättestora grillade hamburgaren, två baconskivor i kors, två edamerskivor, en friterad lökring, salladsblad och överst en färsk tomatskiva plus hamburgerbröd. Som efterrätt får man alltid tre kulor chokladglass och kaffe.

- Jag har räknat ut att snittpriset för hamburgaren är 200 kronor på de ställen jag besökt. Det är faktiskt den dyraste grejen som de säljer i caféerna.

För Bength är ett besök i Hard Rock Café det som gäller under hans resor. När han väl hittat sitt café och gjort procedurerna, är det egentligen bara att åka hem.

- Lite tråkigt var det på Malta. Då hittade jag mitt Hard Rock Café redan första dagen och hade sedan sex dagars väntan innan flyget hem.

I resväskan på hemfärden finns ytterligare några souvenirer som Bength samlar på. Det är små nallebjörnar, speciella för den stad han besökt, plus Nalle-Maja.

- Nalle-Maja är en nallebjörn som jag fått av min sambo. Nalle-Maja har följt mig på alla mina resor när jag åkt själv.

Bength fotograferar mycket under sina resor och hemma i Orsa igen tar han hand om bilderna.

- Jag har ett bildspel färdigt om resorna från Amsterdam till Köpenhamn och nu jobbar jag med bildspel nummer två. Det är möjligt att jag framöver visar bildspelen offentligt, om det är någon som är intresserad.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons