Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt och Karin tar plats på Ingmarsgården

Annons

Större delen av ensemblen är densamma som under fjolåret och det märks att det är ett kärt återseende när aktörerna anländer till ett för dagen både regningt och blåsigt Nås.

Ett par namn är ändå nya för året i de tyngre rollerna. Karin Hagås som Gertrud och Bengt Erlandsson som Tims Halvar.

Karin Hagås är hemmahörande i Stockholm men ändå väl förtrogen med Ingmarsspelen. Hon har sedan barnsben tillbringat sina somrar i Nåsbygden och även funnits med i spelet, både som piga på scenen och som värdinna.

Nu tar hon ändå steget över till huvudrollen som Gertrud efter Åsa Perssons ettåriga sejour.

Någon nykomling ska hon ändå inte ses som. Karin har en lång och gedigen skådespelarbakgrund bland Stockholms teaterscener, har figurerat i reklamfilmssammanhang sedan barnsben och har även kunnat ses som TinTin i TV-serien Medicinmannen och i rollen som Emma i serien Nya Tider.

Bengt Erlandsson efterträder Byns Mats Larsson i rollen som Tims Halvar. Han har tidigare arbetat som skådespelare, musiker och kompositör vid Dalateatern samt varit medlem i Västeråsgruppen Bröderna Slut, numera mest kända för sina Pettson och Findus-föreställningar. Bengt har även turnerat flitigt med monologerna Vi tar dom i andra halvlek och Vad väntar vi på?

Två skivor i eget namn har också hunnits med liksom en show om Elvis Presley på uppdrag åt Musik i Dalarna.

Finns det då några nyheter i övrigt?

- Vi försöker hela tiden att göra historien tydligare men har samtidigt ett stort ansvar i att förvalta Rune Lindströms orginalmanus, säger regissören Katarina Ehnmark.

Hon menar samtidigt att nya namn i rollistan gör att spelet utvecklas och att det inför det här året kommer att råda ett annorlunda spänningsförhållande mellan spelets Hellgum och Tims Halvar.

Även dansarna har i år utökats med en manlig aktör.

Calle Johansson är namnet på dansaren som har sina rötter i Jämtland men som numera är bosatt i Serattle i USA. Åtta förställningar kommer att ges med premiär på lördag och det är bara att hoppas att vädrets makter är nådiga och att publiken strömmar till i stora skaror.

Det är spelet och den osannolika historien om Nåsbornas utvandring till Jerusalem värd.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons