Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt njuter av fäbodlivet

Annons

Det enkla, men effektiva, ordspråket har följt Bengt genom livet, även de gånger tillvaron jäklats.

- Man får inte lägga på sig bekymmer och ilska, förklarar han.

Bengt föddes i Oljonsbyn, Orsa, som den yngste i en syskonskara av sex. Föräldrarna var jordbrukare och enkla hemförhållanden gav inte så stora valmöjligheter för ynglingen som hade visst läshuvud.

- Jag tog värvning i flygvapnet i Västerås när jag var 17. Flygintresserad var jag förstås, men vi hade inte så gott ställt hemma, så att ta värvning var ett sätt att få utbildning. Alternativet hade varit att börja på någon fabrik i Orsa.

19 år ung fick han jobb hos Vägförbättringar AB och var bland annat med om att bygga ut Hansjö kraftverk.

- Då ringde Diös och ville ha en verkmästare, i Sala av alla ställen. De ringde en måndag och ville att jag skulle börja på torsdag. Eftersom jag skulle få ett mycket bättre jobb gick jag in till chefen och sa att jag ville sluta, annars skulle jag sjukskriva mig.

Chefen föll för det argumentet och Bengts drygt 40 år långa bana som arbetsledare inleddes. Samtidigt med verkarjobbet på Diös läste han till ingenjör per korrespondens hos NKI. Karriären fortsatte i Borlänge och Lidköping, innan det blev Mora 1965, och ett arbetsledarjobb hos kommunen.

- Jag fick vara med om en intressant period, uppbyggnaden av det moderna Mora.

Bengt var med om att bygga ny bro över Österdalälven, reningsverket på Solviken, Prästholmens camping, kajen, Stormyren, Tomtebo, gågatan, Domus och Åhléns. Som ung åkte han skidor och sprang terräng. I början av 1970-talet startade han en judoklubb i Mora.

I dag ägnar han all "fritid" åt fäbodstället i Selen.

Här firar han 70-årsdagen med goda vänner, barn och hustrun Katarina.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons