Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt gillar att slöjda

Annons

Snickarboden finns i PRO Hagalund- Tjärnas hus nära stadshuset och här träffas tidigt på morgnarna pesnionärsföreningens verkliga slöjdentusiaster.

- Jag går hit strax före sex varje morgon. Sedan går jag hem vid tolvtiden, berättar Bengt Carlsson.

Han är bördig från Slite på Gotland. Bengt hade redan lång erfarenhet inom kylservice då han 1955 kom till Borlänge för anställning hos Dalarnas Kylservice.

Bengt hade då tidigare arbetat för STAL i Finspång och som företagets distriktsmontör i Kramfors.

Då Dalarnas kylservice slog igen blev Bengt Carlsson anställd hos KF i Borlänge som reparatör med verkstaden hos DKP som arbetsplats. Här blev Bengt kvar sin pensionering.

I snickarborden på Hagalund har Bengt genom åren slöjdat åtskilliga svepaskar, brödaskar och kakfat. Men även en hel del ljusstakar och skålar. För att nämna en del av Bengt Carlssons imponerande produktion.

- Jag har travvis hemma, medger Bengt som inte tröttnat på sitt slöjdande.

- Det är roligt. Samtidigt har jag något att gå till. Vi brukar vara fyra som slöjdar ihop på dagarna, berättar Bengt Carlsson som har ett förflutet som en verklig båtentusiast och var med och startade Ornäs Båtklubb.

Under ett tiotal år var Bengt hamnfogde i Ornäs båthamn och skötte då bland annat fördelningen av båtplatserna, höll ordning och reda i medlemsregistret och hade kontakten med båtklubbens medlemmar.

Då han lämnade uppdraget som hamnfogde var det för att helhjärtat ägna sig åt att slöjda. Det har han också gjort. Fast visst finns det utrymme för exempelvis en dagstur till Åland, som den Bengt nyligen gjorde.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons