Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bembaanhängare i bojkott

Annons

Det största oppositionspartiet i Kongo-Kinshasa tänker inte längre delta i arbetet i parlamentets underhus. Partiet hänvisar till det försämrade säkerhetsläget.

Jean-Pierre Bemba och dennes parti MLC säger att anhängarna trakasseras av regeringsarmén. Bland annat uppges en parlamentariker ha fått sitt hem plundrat av regeringssoldater i torsdags.

Även FN-företrädare på plats har fördömt behandlingen av oppositionens företrädare.

Men Bemba har också en egen milis och våldsamma konfrontationer mellan Bembalägret och regeringssidan för några veckor sedan krävde flera hundra liv. Det som utlöste striderna var att Bemba vägrade att avväpna milisen.

Det pågår försök att få Bemba ställd inför rätta som ansvarig för våldet.

Partiledaren själv har sedan dess lämnat landet. Han uppges befinna sig i Portugal för vård.

Bemba förlorade presidentvalet förra året mot Joseph Kabila. Valet var tänkt att kröna den fredsprocess som följt på ett inbördeskrig som bröt ut 1998 och varade fram till 2003.

En deklaration om att MLC fryser sin medverkan i nationalförsamlingen lästes upp i kammaren i fredags kväll. Parlamentsbojkotten omfattar dock inte senaten där MLC kommer att delta i en planerad omröstning om huruvida Bemba ska få behålla sin rättsliga immunitet.

TT

Mer läsning

Annons