Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver 35 sjuksköterskor

Annons

Socialstyrelsen har gjort klart att från oktober 2005 kommer ingen med lägre legitimation än sjuksköterska att få ge läkemedel i ambulanserna.

Har man då inte en sjuksköterska i minst varje ambulans kommer det att betyda en klar försämring av ambulanssjukvården, eftersom läkemedelshanteringen blivit ett allt viktigare inslag i ambulanssjukvården.

- Det här är ett problem som vi måste ta tag i omedelbart. Under hösten måste vi ta fram förslag och berätta vilka konsekvenserna blir för våra beslutsfattare.

Ungefär 30 procent av landstingets ambulanspersonal har i dag sjuksköterskekompetens.

- För att få scheman att gå ihop måste vi ha över 50 procent sjuksköterskor för att klara kravet på en sjuksköterska i varje bil, säger Pettersson.

Under flera år har landstinget satsat på att vidareutbilda personal inom ambulansen till sjuksköterskor.

- Vi har 15 personer som går på utbildning eller ska börja utbildning nu. Men efter det är det nog tveksamt om det är några fler som vill.

Då återstår att rekrytera ett 20-tal sjuksköterskor.

- Som alla vet så är det ju svårt att få tag i sjuksköterskor. Dessutom är inte alla sjuksköterskor lämpade att jobba på ambulansen där vi har många extra krav, bland annat i körning och lyfttester. Att lyfta en bår som väger 80 kilo i några trappor klarar inte alla. Men under hösten ska vi se över vår kravspecifikation och se om vi har för höga krav.

Det finns också en del andra lösningar att titta på.

- Det finns andra landsting som kör med akutbilskonceptet, att en mindre bil åker ut till patienten och ambulansen kommer efter och transporterar patienten. Ett annat exempel är att tvångsförflytta sjuksyrror från stationer med många syrror till stationer med få. Men det kan man ju tänka sig hur populärt det är. Då är risken att vi tappar folk i stället, så det är nog inget alternativ för oss.

Enligt en sammanställning som socialstyrelsen presenterade i går varierar behovet av att anställa sjuksköterskor kraftigt mellan landstingen. För hela landet finns ett behov av att anställa 609 sjuksköterskor till ambulanssjukvården.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons