Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behov av skattereform

Annons

Inför årskiftet samlar de flesta tidningar och fackskrifter någon form av rekommendationer om hur man kan sänka sin skatt genom diverse skattetekniska lösningar, till exempel byten och försäljningar av värdepapper och fastigheter med nära och kära för att kunna kvitta förluster och vinster och behålla kapitalet inom familjen.

Detta har pågått i många år och fortfarande verkar systemet utvecklas till fler personer som faller för de magiska skattenivåerna för inkomstskatt och desto högre höjder börsen stiger.

Det är naturligtvis inte så konstigt att uppfinningsrikedomen för idéer kring hur man undviker att betala för mycket skatt exploderar när nivåerna i landet når absurda nivåer, och konstruktioner med skatt-på-skatt utbreder sig.

Varför har inte våra folkvalda samma uppfinningsrikedom när det gäller förnyelse?

När vanliga människor inte kan se sambanden mellan skatter och förmåner, såsom den infekterade debatten om vilka nivåer a-kassan ska subventioneras med skattepengar eller vara mer självfinansierad, eller hur mycket av löneutrymmet som går i dolda skatter är det dags att rensa i systemen.

Märkligt nog har tidigare det stora blå partiet stått för denna linje, men trots regimskifte framstår än så länge Centerns Ungdomsförbund:s ordförande Fredrick Federley och Ann-Marie Pålsson (m) som drivande i förnyelsefrågorna på skattesidan. Vi får hoppas att fler snart inser behovet av en ny genomgripande skattereform.

JONAS SYRÉN

Mer läsning

Annons