Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behörigheten den bästa på 15 år

Annons

Lärarbehörigheten i för- och grundskolan i Smedjebacken kommun är god. Den är så pass hög att behörigheten är den högsta under de senaste 15 åren.

Barn- och utbildningsförvaltningen för statistik sedan läsåret 91/92 över viktiga nyckeltal. Den visar att de behöriga lärarna inom skolan var så låg som 66 procent läsåret 00/01 och att den var högre under 90-talet, men den har inte varit så hög som nu.

Nu är det 95 procent respektive 100 procent i skola och förskoleklass som har den pedagogiska utbildning som krävs.

-Vi kommer att ha ungefär lika stor andel behöriga till hösten om inte till och med lite bättre. Vi är inte klara med all rekrytering ännu men det ser mycket ljust ut, säger förvaltningschef Anders Hjelm.

Anledningen till den goda behörigheten är inte enbart positiv, eftersom det hänger ihop med antalet elever.

-Det totala antalet lärare minskar eftersom elevunderlaget sjunker och tidigare är det obehöriga lärare som fått gå. Det har också varit mycket lätt att rekrytera lärare under 2005 och 2006, säger Hjelm.

-Ett annat skäl kan vara samarbetet vi har med högskolan Dalarna och lärarstudenterna. Det fungerar alldeles utmärkt och vi får uppfattningen att studenterna blir väl omhändertagna i Smedjebacken och gärna vill jobba här.

Förvaltningschefen ser positivt på den höga behörigheten och pekar på att det skapar trygghet och stabilitet i organisationen. Då kan fokus läggas på kvalitets- och utvecklingsfrågor, istället för rekrytering.

Andelen elever som fått behörighet till gymnasiet är ungefär densamma.

-Vi har i år 14 av 105 elever som inte är behöriga för gymnasiet. Det betyder att 87 procent är behöriga. I fjol låg vi på 82 procent. Alla andra år har vi legat på 87- 88 procent som det framgår av statistiken, säger Hjelm.

Att andelen elever som får behörighet till gymnasiet skulle öka om det blir fler behöriga lärare, det kommenterar utvecklingsledaren Jan Nordin så här:

- Det finns ingen 100-procentig koppling. Jag har arbetat 34 år som lärare och kan säga att ibland är vissa kullar bättre. Det beror på vilka nyckelpersoner som är tongivande.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons