Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behandlingshem trots protester

Annons

I augusti gav länsstyrelsen klartecken för Moagården, ett stöd- och vårdboende för heroinister.

Men byborna ville inte ha något behandlingshem i Hörken. Vid ett möte i Hörkens bygdegård i slutet av september protesterade byborna kraftigt mot länsstyrelsens beslut.

"Missnöjet är markant och vi kommer göra allt som står i vår makt för att stoppa planerna" sa Helena Ylitalo, ordförande i pensionärsföreningen PRO Hörken, tidigare till tidningen.

Ljusnarsbergs kommun överklagade länsstyrelsens beslut till länsrätten eftersom den ansåg att det fanns tveksamheter runt det tänkta behandlingshemmet.

Bland annat ansåg kommunen i sitt överklagande att målgruppen, missbrukare mellan 18 och 65 år, är för bred och att den ekonomiska kalkylen kan ifrågasättas.

Med i överklagandet fanns också namnunderskrifter från omkring 250 personer där byborna protesterade mot det tänkta behandlingshemmet.

Men länsrätten i Örebro avslog överklagandet och höll fast vid länsstyrelsens dom. Länsrätten menade att det inte framkommit något som ändrar beslutet och att den inte kan ta hänsyn till namn-insamlingar.

Den 30 oktober eldhärjades Moagården och det är fortfarande oklart om branden var anlagd. Men det stoppar inte planerna för behandlingshemmet.

- Det är inget unikt att folk inte vill ha behandlingshem i sin närhet. Det blir folkstorm och det var vi beredda på. Sen gick det över styr med branden, men det har blivit som ett drivmedel i stället för något som kan stoppa oss, säger Tomas Fällén, föreståndare för Moagården.

När startar verksamheten?

- Vi tänkte dra i gång i början av januari. Det är vissa formella grejer kvar, bland annat brandsyn och så måste vi möblera Moa-gården, säger Tomas Fällén.

Om kommunen tänker överklaga länsrättens beslut är ännu inte bestämt.

- Jag vet inte, det får kommunstyrelsen ta beslut om, säger Ingemar Javinder, ordförande i sociala utskottet i Ljusnarsberg.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons