Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåller socialbidraget

Annons

När barn- och studiebidraget höjdes med 100 kronor den 1 januari förra året fick inte de barnfamiljer som hade socialbidrag del av standardhöjningen. Detta för att deras inkomster ökade på grund av höjningen och det fick till följd att socialbidragen minskade.

Det blev ett ramaskri runt om i landet över denna orättvisa och många kommuner valde att inte minska socialbidraget.

Regeringen lovade också att se över reglerna så att socialbidragstagarnas barn inte missgynnades.

I Faluns socialnämnd blev det strid.

Folkpartiets Ann Lagerby ville att Falun inte skulle minska socialbidragen utan låta familjerna behålla den extra hundralappen per barn.

Det ville inte övriga borgliga politiker. Om man fick räkna bort hundralappen skulle kommunen tjäna 1,2 miljoner per år. Om man i stället räknade in den ökade kostnaderna med samma belopp.

I praktiken skull kommunen därmed totalt få ökade kostnader med 2,2 miljoner eftersom man inte kunde göra någon besparing resonerade socialchefen Ulf Johansson. Han pekade på socialnämndens stora underskott.

Men Ann Lagerby fick stöd av oppositionen och därmed blev beslutet att familjerna fick behålla hundralappen.

Nu har regeringen ändrat riksnormen för socialbidragen, men inte så mycket att den kompenserar barnfamiljerna fullt ut. De får behålla mellan 40 och 90 kronor av hundralappen beroende på hur gammalt barnet är.

I och med att normen ändrats måste socialnämnden ändra sitt tidigare beslut.

Det fanns två förslag. Det ena var att man gick på normen och därmed förlorade barnfamiljerna en del.

Den andra förslaget, som socialförvaltningen förordade, var att man skulle låta barnfamiljerna behålla 60 kronor. Därmed skulle de som fick minst kompensation via normen inte förlora någonting.

De som fick störst kompensation skulle till och med tjäna på det. Hur det förslaget slår på socialnämndens ekonomi är mycket svårt att säga.

- Det är mycket komplicerat att räkna på eftersom normen kompenserar olika mycket beroende på barnens ålder, säger avdelningschef Göran Rosentröm.

Det blev en del diskussioner i socialnämnden om förslaget. Men det antogs utan votering.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons