Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll psykiatrin i norra och västra Dalarna

Annons

Vi i folkpartiets landstingsgrupp motsätter oss nedläggningen av psykiatrin såsom förslaget nu ligger. Vi tror inte att dessa förslag är ordentligt förberedda. Förslagen förefaller inte vara förankrade hos den berörda personalen. Det måste gå att finna andra lösningar som både är ekonomiskt försvarbara och gagnar befolkningen i den norra och västra länsdelen.

Ett nytt beslutsunderlag måste tas fram. De skäl vi vill åberopa för en ny utredning och de förslag vi vill lägga är följande:

- Avstånden i våra västra och norra länsdelar är långa till Falun och Säter. Det kan handla om 25-30 mil till Falun eller Säter. Patienter och anhöriga ska ta sig den långa vägen eller måste ha särskilda transporter. Det kostar också. Liksom ibland polishandräckning. Säter har en bra vård men hela länet ska leva, inte bara den södra länsdelen.

- Det bör prövas att i stället för nedläggning av slutenvårdsavdelningen i Mora lägga över vuxenpsykiatrin där under närsjukvårdschefen i Mora, en lösning som på alla sätt skulle gynna hela lasarettet. Går det i Avesta så bör det gå i Mora. Nära vård talar vi så mycket om. Inte vård långt borta!

- Utbildningen av AT- och ST-läkare (allmänläkare och specialister) vid Mora lasarett är för närvarande framgångsrik. Många av läkarna stannar också kvar vid lasarettet efter fullgjord utbildning. Att ta bort psykiatrin från lasarettet försvårar rekryteringen av blivande läkare.

- Landstinget behöver ta ett helhetsgrepp över psykiatrin i hela länet. Med de neddragningar som nu föreslås finns det risk att vi i Dalarna får en sämre vård än jämförbara landsting med bara 38 platser kvar för slutenvården.

- Akuten i Mora liksom riksbedömningar av patienter som läggs in på medicin i Mora kräver service från psykiatrin. Vem ska sköta den servicen om ingen kompetens finns kvar i Mora?

Ska övriga läkare vid lasarettet bli halvpsykiatiker, vilket man givetvis vägrar. Här handlar det alltså om säkerhetsfrågor liksom om jourfrågor nattetid.

- Vi ska vara rädda om det akutsjukhus vi har i Mora! Därför behövs vuxenpsykiatrin kvar där.

Lars Wennås
Barbro Lång
Anders Stickopers
John Thornander
Mirja Jönsson
Philip Stenvall
Veronica Hedenmark

Dagens debattörer är alla ordinarie ledamöter för folkpartiet liberalerna i landstingsfullmäktige.

Mer läsning

Annons