Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Behåll Lilla Kyrkskolan"

Annons

Det säger Lennart Franz och Mikael Anders i ledningen för föräldragruppen vid skolan.

På fredagseftermiddagen stod praktiskt taget alla de drygt 60 barn som i dag går på skolan och massor av föräldrar utanför skolan.

De ville för NLT och tidningens läsare manifestera sitt stora engagemang för skolan.

Ingen kan förstå att tjänstemän vid skolförvaltningen och borgerliga politiker förordar nedläggning. Förslaget innebär att skolan stängs i juni nästa år och eleverna som till hösten börjar i förskolan upp till klass 2 flyttas över till Vasaskolan

- Vi efterlyser en noggrannare utredning där man tittar närmare på utvecklingen vid alla skolor, säger Thomas Geijer i föräldragruppen.

Föräldrar och barn framhåller att skolan, trots sin ålder, är i bra skick och visar att det stämmer genom att ta med NLT på husesyn.

På skolans pluskonto menar de också måste räknas att eleverna kan gå inom samma skolområde från förskoleklassen till och med årskurs 9. För de yngre är det enbart positivt att i närheten ha de större eleverna på "stora Kyrk".

Föräldrarna inser att så kallade förtätningar måste göras med tanke på att elevantalet i grundskolan de närmaste tio åren beräknas minska från cirka 3 000 till runt 2 400.

- Men det är fel att lägga ner en centralt belägen skola där elevantalet minskar så lite de närmaste åren.

- Stäng istället lokaler på Marnässkolan, som har flera modulbyggnader. Dessa kan användas som dragspel om elevantalet ökar i framtiden, resonerar föräldrarna.

- Andra möjligheter att förtäta är att stänga förskola/dagis vid Östra Storgatan och i Plutokvarteret. Dessa förskolor finns ju dessutom i hyrda lokaler.

De konstaterar att statistiken som skolförvaltningen tagit fram visar att elevantalet minskar kraftigt i Håksberg och Sunnansjö. Det lär handla om en halvering inom tio år.

- Om detta stämmer bör man ju på sikt försöka få till en samordning mellan Saxdalen, Sunnansjö och Grangärdeområdet, tycker Carina Geijer.

Den 27 oktober kommer en utredningsgrupp att ge politikerna i social- och utbildningsnämnden information om möjliga förtätningar. Den 3 november behandlas frågan i nämndens arbetsutskott och den 17 november i nämnden. Då väntas beslutet fattas om Lilla Kyrkskolans framtid.

Men föräldragruppen har blivit lovad att före nämndmötet, närmare bestämt den 9 november, få information om liggande förslag, att få ställa frågor och föra fram sina argument. De tycker att de trots allt har blivit bra bemötta av de styrande.

- Vi har kunnat föra en dialog och de har varit intresserade av våra synpunkter, gett oss tid och lyssnat på oss, framhåller Lennart Franz.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons