Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll de gamla namnen

Annons

Just nu rekryterar man rektorerna i de nygamla rektorsområdena inom barn- och grundskoleförvaltningen i Hedemora kommun.

De områdesnamn som från början angavs som arbetsnamn, blir alltmer befästa. Snart sker förordnanden av rektorer. Har man inte då tagit bort arbetsnamnen, är de etablerade.

Man ska av dessa beteckningar i fortsättningen någorlunda lätt förstå vad som avses. Men man behöver inte hitta på nya namn när det finns gamla, väl beprövade, med en gammal kulturhistoria bakom.

Vi kommuninnevånare ska förstå att Norra i skolans värld är detsamma som Husby. Och var ligger Centrum? Vad är det för fel på Hedemora eller om man ska vara säker på vilket som avses, Hedemora stad?

Från medeltiden och fram till 1967 var Hedemora stad både kommunen Hedemora stad och tätorten Hedemora stad. Men i och med sammanläggningen 1967 vidgades kommunen Hedemora stads område och namnet kom att betyda två saker. I det läget dök det vedervärdiga och egentligen lika tvetydiga Centrum upp som namn på centralorten.

Fram till 1971 fanns det i Sverige tre kommuntyper, städer, köpingar och landskommuner. 1971 infördes ett enhetligt kommunbegrepp. Plötsligt var namnet Hedemora stad entydigt tätorten.

Vore det inte på tiden att staden återigen börjar kallas Hedemora eller Hedemora stad även i skolans värld?

Centrum är för de flesta människor ett område som på ett ungefär sträcker sig från Henemoren till August Lindbergs plan och från Sveaparken till Stora torget.

Men det finns också i formen Garpenbergs centrum. Och det förekommer att centrum av praktiska skäl används för de centrala delarna av både Långshyttan och Vikmanshyttan. Det är svårt att förstå att Fyrklöverskolan ligger i centrum när den egentligen ligger i periferin.

Det största namnbekymret är förmodligen området som definieras med skolorna i Vikmanshyttan, Garpenberg, Västerby och Backa. Intressant är att fast det kallas Landsbygden, har man inte kallat området innanför för Staden.

Och Landsbygden definieras med hjälp av skolorna i tre tätorter! Husby är ungefär lika mycket landsbygd.

John Persson

Hedemora stad

Mer läsning

Annons