Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begravningsbyråer inget för kyrkan

Annons

Svenska kyrkans församlingar ska inte driva begravningsbyråer. Det konstaterar Svenska kyrkans överklagandenämnd i ett beslut. Men flera församlingar tänker trotsa nämnden.

I Fagersta, Hällefors, Härnösand och Kungsör driver kyrkan lokala begravningsbyråer. På kort tid har församlingarna lagt under sig betydande marknadsandelar. Men affärsverksamheten föll inte i god jord hos begravningsbyrån Fonus som såg en samarbetspartner bli konkurrent över en natt. Fonus har därför processat mot kyrkan i flera instanser.

Överklagandenämnden har nu gått på Fonus linje och beslutat att det "inte kan anses vara en uppgift för Svenska kyrkans församlingar att bedriva begravningsbyråverksamhet, vare sig självständigt eller tillsammans med annan".

Bo Forslund, informationschef på Fonus:

Men det är just vad församlingarna kommer att göra.

Henrik Rydberg, kyrkoherde i Fagersta och initiativtagare till byråverksamheten, tycker nämligen att nämndens beslut är "beklämmande dåligt":

Beslutet är dessutom direkt felaktigt, enligt Rydberg.

Att begravningsbyråverksamhet avfärdas med hänvisning till kyrkans kärnverksamheter är nonsens, enligt Henrik Rydberg.

Ann-Sofi Grahn, kyrkoherde i Kungsörs församling, tror inte heller hon att församlingens byrå nu kommer att tvingas slå igen.

TT

Mer läsning

Annons