Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begravningsbyrå med lågprislinje

Annons

Ludvika kan komma att få en ny begravningsbyrå med lågprislinje om kommunen får som den vill.

I Västerbergslagen finns en rad begravningsbyråer, Fonus Ludvika-Smedjebacken-Grängesberg, Grängesbergs begravningsbyrå. Ludvika Begravningsbyra, Risingsbo Begravningsbyrå, Fredriksberg, Smedjebacken-Söderbärke Begravningsbyrå.

Nu vill kommunens näringslivsenhet medverka till etableringen av Fondkistan, en ny lågprisaktör på marknaden, i samarbete med någon befintlig byrå eller medverka till en nyetablering.

- Konkret handlar det om att etablera kedjan Fondkistan i Ludvika. Deras affärsidé är att de tycker att det är alldeles för dyrt att få ned våra nära och kära i jorden. De har varit i kontakt med näringslivsenheten och söker en partner i Ludvika, säger Jan Björnehaag, näringslivschef.

Så fort kommunen lyckas etablera kontakt med Fondkistan så är tanken att man ska ta initiativ till ett möte i Ludvika.

- Antingen att det blir en befintlig entreprenör i branschen eller att det kommer en ny. Det ska inte vara allt för dyrt att komma i vigd jord och det kan Fondkistan bidra till, säger Björnehaag.

Fondkistans affärsidé är att i stället för att förmå kunderna att bekosta dyrbara och förgängliga kist- och blomsterarrangemang, kan tillgängliga begravningsmedel användas bättre. Fondkistan har ett fast grundpris om 6 000 kronor. Procent på kostnaderna tillfaller Stiftelsen Fondkistan som har till ändamål att stödja forskning kring cancer, hjärt- kärl- och lungsjukdomar, Alzheimers sjukdom samt medfödda missbildningar.

Den nya begravningsbyrån ska arbeta som franchisetagare medan Fondkistan AB är franchisegivare.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons