Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsade möjligheter att röja upp i Kasttjärn

Annons

Som NLT tidigare uppmärksammat är det illa ställt med denna lilla glittrande pärla i Ludvika centrum. Vass, sly och buskar, till och med mindre träd håller på att ta överhanden. Vattenspegeln tenderar därmed att bli allt mindre för varje år.

För många Ludvikabor, folket i Vasalunden i synnerhet, är förhållandet något mycket tråkigt. På senare år har flera privatpersoner, bland annat Anna-Greta Brede, varit i kontakt med kommunen och framfört önskemål om en ordentlig röjning.

En mindre insats genomfördes förvisso under den gångna vintern då delar av vassen togs bort. Men det förbättrade inte helhetsintrycket nämnvärt.

- Men det var i alla fall en början, säger Springare som låter förstå att det kommer att kosta stora pengar om Kasttjärn och dess närmaste grannskap ska bli föremål för en grundlig miljöupprustning.

- En omfattande muddring beräknas komma att kosta ungefär en miljon kronor. Vi har faktiskt sökt investeringspengar från kommunledningen vid flera tillfällen med det har alltid strukits bort av budgetberedningen, fortsätter Springare som en förklaring till alla som går och väntar på att något radikalt ska hända.

Trots bristande ekonomiska resurser räknar han med att ytterligare en mindre röjning ska kunna utföras inom ramen för befintliga driftpengar.

- Vi ska försöka göra något vid södra sidan av tjärnen under den kommande vintern. Det blir ett november och decemberjobb, berättar stadsträdgårdsmästaren vidare.

- Det ska då handla om att rensa upp mot järnvägen och åstadkomma en tydlig strandlinje där.

Kasttjärnens betydelse för stadens rika fågelliv är också en viktig aspekt i sammanhanget. I det lilla vattnet trivs många mås- och andfåglar. Fågelmatning är ett nöje för åtskilliga Ludvikabor.

Fåglarnas närvaro tillmäts stort värde. Inriktningen är att fåglarnas livsbetingelser inte får försämras i samband med en eventuell genomgripande insats i och vid tjärnen. Kände lokale fågelexperten Bertil Rahm kommer därför att engageras som konsult när det blir så dags.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons