Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befarar organiserad vargjakt

Annons

Polis och åklagare har inlett en utredning av omständigheterna kring Ulriksbergstikens försvinnande.

Sedan tidigare pågår fem förundersökningar om olaga jakt på varg i Dalarna och nu växer misstankar om att det bedrivs någon form av organiserad vargjakt.

Under de senaste åren har ett tiotal sändarförsedda vargar försvunnit. Mer än hälften av dem har hävdat revir i Dalarna.

När en varg dör av naturliga orsaker ska sändaren fortsätta att skicka ut signaler så att sändarhalsbandet - och vargkroppen - kan återfinnas.

Men i de här fallen har sändarna tystnat och aldrig återfunnits.

Under de senaste åren har alfadjur, det vill säga stationära och revirhävdande vargar, försvunnit från Grangärde, Gravendal, Leksand, Malung, Tyngsjö (två stycken) och nu även från Ulriksbergsreviret.

Totalt har sju av åtta sändarvargar i Dalarna försvunnit.

Hanen i Ulriksbergsreviret föddes 1998 i Leksandsreviret. I mars 1999 gick han över älven norr om Björbo och slog följe med en tik som sedan tidigare uppehöll sig söder om Dala-Floda och Borlänge. De bildade det så kallade Grangärdereviret och våren 2000 valpade tiken i sydvästra delen av Gagnefs kommun.

Under hösten försvann tiken under oklara omständigheter och när två av valparna märktes i februari 2001 bestod flocken av alfahanen och tre valpar. Valparna vandrade ut och en ungtik, Camilla, etablerade sig i trakten av Yttermalung. I april 2002 förlorade forskarna kontakten med tiken.

Den andra märkta valpen, som kallades Malte, rörde sig över mycket stora områden innan han i februari i fjol gick in i Norge, där forskarna tappade kontakten med honom.

Alfahanen hade under tiden gått på friarstråt och slagit följe med Gravendalstiken, som av okänd anledning förlorat sin tidigare partner. Tillsammans upprätthöll Grangärdehanen och Graven-dalstiken det så kallade Ulriksbergsreviret, 32 kvadratmil stort och därmed Skandinaviens största vargrevir.

Mer läsning

Annons