Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befarad storbrand

Annons

Räddningschef Christer Ejeros väljer att fria, men uppmanar till allmän skärpning.

Räddningstjänsten i Leksand drog till skogs sydost om Insjön i går. Brandflyget hade upptäckt en befarad skogsbrand mellan Helgbo och Rexbo.

Brandflyget cirklade i området för att leda räddningstjänsten rätt. När brandmännen väl kom fram möttes de av en sommarstugeägare som eldade ris.

- När det är eldningsförbud är det totalt stopp. Om man ändå eldar bryter man mot paragraf 41 i räddningstjänstlagen och riskerar åtal för vårdslöshet, förklarar räddningschef Christer Ejeros.

- Men i det här fallet eldade mannen i god tro utan uppsåt, så vi väljer att fria hellre än att fälla, fortsätter han.

Enligt Ejeros gjorde den soliga sensommaren och det låga grundvattenståndet torkan i skog och mark högexplosiv under förra månaden. Och trots att hösten har fört med sig en och annan regnskur på sistone så är det fortfarande mycket torrt i terrängen.

När man planerar att elda så ska man i första hand anmäla det hos räddningstjänsten. Aktuellt brandriskvärde får man genom att ringa en telefonsvarare hos SOS alarm.

I går rådde brandrisk 4 på en 1-5-skala, vilket innebär att brand-risken är mycket stor och att eldningsförbud råder såväl i skog och mark som på villatomter. Grillning är dock tillåtet i särskilt anordnade grillar och under förutsättning att försiktighet iakttages.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons