Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bedrövlig utredning efter björnskjutning"

Annons

Nils Björklund pekade på ett antal allvarliga misstag i utredningens inledning:

* Polisen spärrade inte av de aktuella skottplatserna och kallade inte in tekniker för att göra brottsplatsundersökningen.

* Den gjorde inte likvärdiga undersökningar av de båda påstådda skottplatserna.

* Den gjorde ingen besiktning av björnkroppen för att konstatera skottriktningen för att finna den dödande kulan.

* Den letade inte snitthår.

* Den lät en part i målet låta spåra björnen med hund, istället för att kalla in de särskilda eftersökshundar som finns att tillgå.

Rättegången mot de fem jägare som står åtalade för grovt jaktbrott och grovt jakthäleri har pågått i två dagar inför rådman Åsa Nord vid Mora tingsrätt.

Under måndagen hördes de fem jägarna, som alla nekade till brott, och på tisdagen inleddes raden av vittnesförhör.

Sven Brunberg, fältansvarig för den Skandinaviska björnforskningen och av länsstyrelsen utsedd besiktningsman av fällda björnar, berättade om Untorpar´n som under sin 30-åriga levnad blev en legend i Orsaskogarna och om hur han kontaktades av polis för att besiktiga den skjutna björnen och ta prover. Då skrev han, i god tro, intyg på att jakten hade skett på ett riktigt sätt.

Det var först när han senare träffade forskarkollegor som han blev misstänksam.

- Jag fick veta att björnen blivit pejlad på en annan plats natten innan skotten, berättade Sven Brunberg, vars misstankar stärktes av att han inte tyckte att skyttens berättelse stämde med Untorpar´ns sätt att röra sig. Björnen påstås dessutom vara skjuten i en trakt där forskarna aldrig har pejlat honom.

Idag, onsdag, vittnar den forskarkollega som, med sin hund, ska ha konstaterat att Untorpar´n istället har befunnit sig vid en åtel, belägen sju kilometer norr om den påstådda skottplatsen. Vid åteln finns en maskerad koja med skottglugg och de åtalade jägarna hade besökt platsen kvällen innan de inledde björnjakten. De förnekar samstämmigt att det skulle vara där Untorpar´n fälldes.

Forskaren var också vägvisare inför brottsplatsundersökningen, då blod hittades som kan hänföras till Untorpar´n och i sådana mängder att utredaren hävdade att det djur som fallit där, inte reste sig igen. Andra spår tyder på att någon har försökt att städa på platsen vilket stärker misstankarna om brott.

Knäckfrågan är dock om det är någon åtelplats. Genom hela rättegången har de båda sidorna försökt fastställa vad som är en åtel och svaren är att det kan vara allt från tre äpplen, ett getingbo eller tonvis med slaktavfall.

Naturvårdsverket, som införde förbudet mot åteljakt på björn, har ingen definition på begreppet åtel, mer än att det är en vedertagen term i jaktsammanhang och att den anläggs i syfte att locka till sig vilt.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons