Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrägerimisstänkt får stanna i häktet

Annons

Den man som misstänks för bland annat grov förskingring från ett Älvdalsföretag kommer att få kvarstanna i häkte minst fram till den 7 juli.

Mannen greps redan den 26 mars i år. Han häktades då på sannolika skäl misstänkt för grov förskingring, grov trolöshet mot huvudman, grovt smugglingsbrott och vapenbrott.

Genom kronofogden belades mannens egendom med kvarstad till ett värde av 4,7 miljoner kronor.

De brott han misstänks för är att ha sålt varor från företaget till icke existerande företag i andra länder. Varorna har skickats men några pengar har aldrig dykt upp. Med tanka på betalningssäkringarna hos kronofogden torde det belopp han misstänks ha förskingrat röra sig om nära fem miljoner kronor.

Eftersom de påstådda kunderna fått varorna levererade till utlandet beräknas utredningen fortsätta i lång tid ännu.

Åklagaren Margareta Lidna Ing på internationella åklagarkammaren i Uppsala och mannens försvarsadvokat ska under tiden åka till Italien för att försöka få mer klarhet i vart företagets varor och pengar tagit vägen.

Havsörn kan

bli problem

för kraftverk

uRämma fäbodar är nästan så långt från havet man kan komma i Sverige. Ändå skådades en havsörn där i förra veckan.

Det var Sebastian Sjökvist från Falun som fick se örnen.

- Det var en havsörn. Det syntes på den vita stjärten, som havsörnen får när den är fyra, fem år, säger Sebastian.

Havsörnen var på 70-talet nästan utrotad i Sverige.

Tack vare Naturskyddsföreningens Projekt havsörn, och en minskad användning av miljögifter, räddades stammen. I dag finns cirka 1 500 havsörnar i Sverige.

På Svenska naturskyddsföreningens Projekt havsörn berättar Björn Melander att havsörnen håller på att sprida ut sig i Sverige och att Dalarna "står på tur" för att få häckande par.

Om det var en häckande havsörn som Sebastian såg kan det bli ett argument mot de planerade vindkraftverken på Granberg vid Rämmasjön. Undersökningar i USA har visat på en viss förhöjd risk för skador på örn om boet finns i närheten av vindkraftverk. Dessutom kan själva industrietableringen störa havsörnen.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons