Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bedragaren" nekades Leif Silbesky

Annons

Mannen dömdes i början av april vid Falu tingsrätt till villkorligt och näringsförbud, men överklagade och hade hoppats att näringsförbudet inte skulle börja gälla förrän hovrätten prövat hans sak.

- Jag kommer att överklaga delen som gäller försvarbytet då det är en omöjlighet för mig att kunna hålla nödvändig kontakt med Olof Riesenfeldt då jag nu bor flera tiotals mil från Grängesberg, säger företagaren.

Ekobrottsåklagare Gun-Britt Stöm var nöjd med utslaget i Falu tingsrätt:

- Den brottslighet som tingsrätten dömt företagaren för tillsammans med tidigare brottslighet utgör enligt min uppfattning grund för att meddela näringsförbud, skriver Ström till hovrätten där hon inte han finna några skäl till att inte näringsförbudet ska träda i kraft omedelbart.

Företagaren som också av sin bror anklagats för utkundsförfalskning har fått denna del av anklagselserna avkrivna av en åklagare i Västmanland.

- I svensk lag står det ju att man är oskyldig tills motsatsen bevistats men man har ju samtidigt rätt till ny prövning. Ett fängelsestraff börjar ju exempelvis inte att gälla förrän domen vunnit laga kraft. Men jag som dömdes till näringsförbud blev drabbad samma sekund som domen föll.

Den företagsgrupp som företagaren höll på att bygga upp har nu begärts i konkurs. 10 av 13 bolag i Svenska XY gruppen omfattas av konkursen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons