Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare på bild

Annons

De båda bedragarna, som misstänks ingå en kontokortsliga, beskrivs som två välklädda män i 25-årsåldern med mörkt kortklippt hår. De kom in på Systembolaget i Falun på torsdagseftermiddagen och gjorde ett mindre provköp.

De legitimerade sig med estniskt pass, och hade ett kontokort som vid första anblicken såg ut att vara estniskt, utfärdat av en estnisk bank.

Men polisen har upptäckt att kortet är falskt. När butiksägaren drar kortet så är det en annan persons konto än kortinnehavaren som kontrolleras.

Flera oskyldiga har bestulits på stora belopp på grund av detta.

- Själva magnetremsan på kortet är ändrad så att kontonumret tillhör en annan bank och ett annat kort, säger kommissarie Jan Trygg, utredningschef vid Falupolisen.

- Kortet som användes på Systembolaget i Falun såg estniskt ut, men tillhörde i själva verket en bank i Tyskland. På plastkortet står det Estland, men kortet är manipulerat. Det betyder att i Tyskland är det just nu någon stackare som har minus 27 000 kronor på kontot.

Sprit till ett värde av 27000 kronor var vad de två esterna fick med sig innan kortet inte medgav fler köp.

- De testar kortet en gång, och handlar lite. Sedan kommer de tillbaka och handlar ännu mera. När de ska handla sista gången i butiken då går det inte längre. Då lämnar man en del varor och går därifrån, säger Jan Trygg.

- De får med sig 100 flaskor Grant´s whiskey. När de ska köpa lite Red Label så fungerar inte kortet längre.

De båda bedragarna får dock med sig sitt kort, och lyckas springa från platsen. Väktare följer efter, men bedragarna delar på sig och hinner smita.

Falupolisen har nu tagit hjälp av tysk och estnisk polis i jakten på kontokortsbedragarna.

Falun är den enda orten där man lyckats få bedragarna på bild. Samma typ av bedrägerier har begåtts i Helsingfors och Stockholm den senaste veckan, och människor från runtom i världen har fått sina konton länsade.

Bedragarna har handlat begärligt gods för stora summor, och polisen misstänker att varorna ska föras ur landet eller säljas.

- Det rör sig om stora pengar, och man har bara en kort stund på sig innan korten blir spärrade. De har en hel uppsättning med kort som är preparerade, säger Jan Trygg.

- Utseendet på korten varierar. Men man ska vara uppmärksam om det står att det kommer från Estland. Då kan det vara manipulerat.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons