Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BBC: Blair meddelade sin avgång

Annons

Premiärminister Tony Blair väntas tillkännage tidpunkten för sin avgång i eftermiddag. Enligt AFP och BBC meddelade Blair sin avgång på regeringsmötet som startade vid tiotiden, men det framgick inte exakt vad han sagt.

Det framgick heller inte vilka källorna var.

Senare bekräftade Blair för sina ministrar att han ska tillkännage sina planer att avgå som premiärminister under dagen, sade hans presstalesman.

Blair flög direkt efter regeringsmötet till sin valkrets Sedgefield.

Regeringsmötet var kortare än vanligt, rapporterar AFP.

Blairs tillkännagivande i Sedgefield väntades äga rum vid 13-tiden svensk tid. Det blir i så fall slutpunkten på månader av spekulationer om tidtabellen för hans frånträde.

Finansminister Gordon Brown lovordade Blair enligt Nordirlandministern Peter Hain.

Andra kolleger i regeringen lämnade mötet utan några kommentarer.

Enligt den formella gången ska Tony Blair först informera statschefen, drottning Elizabeth|II, innan han tillkännager sitt beslut för ministrar och allmänhet.

Blair avgår inte på stående fot, utan upphör bara att vara partiledare för Labour. Det blir startskottet för en urvalsprocess i partiet, vars segrare, av allt att döma Brown, utses till partiledare och ny premiärminister vid halvårsskiftet.

Den 54-årige Blair har förberett sitt avgångsbesked i månader _ helst hade han förstås velat avgå i triumf så att hans eftermäle skulle präglas av det. Nu kommer beskedet strax efter en viktig framgång _ Blairs medlingshjälp i bildandet av den nya regeringen i Nordirland. Men också efter förra veckans lokalval, ett nederlag för Labour som förlorade maktinnehavet i Skottland. I historieböckerna och i mångas ögon kommer Blair främst kommas ihåg för sin entusiasm över Irakkriget, och sin orubbliga lojalitet mot USA:s president George|W Bush.

Det spekuleras nu friskt om vad Blair kommer att göra när han avgått. Kanske ta över chefskapet för Världsbanken efter Paul Wolfowitz? Eller rentav bli Bushs särskilda sändebud i Mellanöstern? I går skrev The Times att Blair vill grunda en stiftelse för dialog och förståelse mellan judendom, kristendom och islam.

TT

Mer läsning

Annons