Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bayrou vägrar vågmästarroll

Annons

Det sade Francois Bayrou när han på onsdagen kritiserade presidentkandidaterna Sarkozy och Royal och samtidigt bekräftade att han tänker bilda ett nytt parti.

Bayrou blev utslagen när första valomgången i det franska presidentvalet avgjordes i söndags _ ändå är det han som dominerat valrörelsen sedan dess. Hans nära 19 procent av väljarkåren än nämligen nyckeln till seger i valfinalen den 6 maj.

Både socialisten Ségolène Royal och konservative Nicolas Sarkozy har kommit med inviter för att få över Bayrou på sin sida. Royal har erbjudit sig att göra tillägg i sitt valmanifest för att tillfredsställa den politiska mitten och är även öppen för ministrar från Bayrous parti UDF i en kommande socialistregering. I en artikel i onsdagens Le Monde sade sig Sarkozy ha plats i sin "presidentmajoritet" för både en "vänsterpol" och en "UDF-pol".

Bayrou valde på onsdagen dock att inte stödja någon av dem. Han kritiserade i stället båda finalisternas program och ansåg att deras fortsatta konfrontation i stället riskerar att förvärra landets situation. Hårdast var han mot Sarkozy.

Klyftan mellan Bayrou och Sarkozy har bara blivit allt djupare de senaste åren och tidningen Sud Ouest publicerade på onsdagen uppgifter ur en tidigare intervju med Bayrou där han avslöjade att han inte pratat med Sarkozy på tre år. Inte sedan Sarkozy utan framgång erbjudit honom att bilda en "allians mot Chirac".

Bayrou var något mildare i sin kritik mot Royal, som han ansåg "mer välvillig". Men inte heller hennes politik såg han som en lösning för landet.

Bayrous beslut att inte stödja någon av finalkandidaterna är en logisk följd av hans linje att bryta ner de politiska blockgränserna och skapa en självständig mittfåra. Hans hastigt utökade väljarskara består dessutom av fransmän från både höger och vänster, därför vore det också oklokt att ta parti.

Bayrou må ha förlorat presidentvalet _ stärkt av sitt valresultat siktar han nu i första hand på juni månads parlamentsval. Han har tidigare sagt att han tänker bilda ett nytt parti och på onsdagen meddelade han namnet på partiet som ska bildas de kommande veckorna _ Demokratiska partiet.

TT

Mer läsning

Annons