Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre vård för demenssjuka

Annons

Maria Blomgren, enhetschef för Enåbackens särskilda boende, vet att behovet ökar inom de kommande fem åren. Ett demenscentrum samlar kommunens kompetens på ett ställe och gör vården mer effektiv.

- Här kan vi ge god vård och här har vi intresserad, kunnig personal, säger hon.

Initiativet till demenscentrum kom från vårdpersonalen. I samarbete med politikerna har arbetet med att förverkliga idén gått fort.

Vi har fått fint stöd och politikerna har varit entusiastiska. Det har naturligtvis gjort att allt fungerat bra och dagverksamheten för dementa har redan startat, säger Maria.

Tidigare var demenspatienter utspridda i olika demensboende. Genom att samla vår kompetens och specialisera oss på de olika demenssjukdommarna kan vi också ge en mycket bättre vård.

- Vi har kommit igång, men vi skyndar långsamt. Personalen ska också få utbildning.

Personalen på Enåbacken som för närvarande omfattar 28 årsarbetare blir fler i takt med att demenscentrum utvecklas. Om två till tre år ska utbyggnaden vara helt genomförd.

Demenscentrum finns på några andra ställen i landet, bland annat i Ludvika där ett demenscentrum är under uppbyggnad. I Örebro finns också ett centrum för dementa.

Även boendemiljön ska förbättras. En hemtrevlig och trivsam miljö skapar trygghet och lugn, anser Maria och Chatrine Elofsson Arons.

- Här ska våra hönor gå och sprätta. De är nog de enda kommunala hönsen i kommunen, säger Maria och visar hönshuset. Mot skogen ska också en fin trägård inrättas för att skapa en så vilsam och harmonisk atmosfär som möjligt kring de gamla som ska bo på Enåbackens demenscentrum.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons