Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre planering ger bättre vård

Annons

Det är snart mitten av maj. Vart tar tiden vägen? Innan vi hinner blinka är det julafton. För några veckor sedan kommenterade en mansperson priset på en apoteksvara han köpt för herpes. Kilopriset skulle stanna på 95 000 kronor. Saffran kostar bara 14 000 konor kilot noterade han.

När myndigheterna, det vill säga landstinget, klagar över de höga läkemedelsnotorna spiller de bara sin energi åt fel håll. De ska naturligtvis förhandla med producenterna, läkemedelstillverkarna, om drägligare priser. En väg de hittat är att vädja till läkarna att skriva ut den billigare varianten av ett preparat som medicinskt sett ska vara likvärdigt en dyrare. En annan väg är att låta apoteksfolket ingripa och erbjuda en billigarevara.

Jo, du som köpt dyr salvaför dina herpesbesvär, du ska nu få tips om en billigare variant. Tina har hört av sig och hon skriver:

- Sedan tjugo år tillbaka använder jag vanlig Alsolsprit och det fungerar utmärkt.Man börjar badda, så snart man känner att det kliar eller börja sticka. Då lyckas man i de flesta fall hindra att munsårenkommer annars blir det lindrigare.

Hoppas att detta kan vara till hjälp. Jodå. Både han som skrev och alla de med liknande besväroch som inte skrev kan säkert få hjälp.

Sjukvårdens organisation upphör aldrig att förundra.

Senaste rapporten kommer från Anna, som inte är direkt purung. och dessutom har en och annan skavank.

Honringde sin vårdcentral för att tala med en läkare, alternativt få en tid.

Och vad fick hon för svar?

Anna kunde varken få tid eller få tala med en läkare för "vi har ingen läkare för det område där du bor".

Är det någon av det höga herrskap i planeringen av vården,som rynkar på pannan, står jag gärna till tjänst med upplysningar om var detta fenomen med så kallad vård finns.

Vad menas. med"det område"? Hur många människor iaktuell kommun har inte läkare? Och varför är de presumtiva patienterna inte underrättade? När dalamodellen en gång skulle genomföras sändes brev till alla, säger alla, om läkarval. Portot kostade schaber den gången. Man borde kunna sända brev nu också till en jämförelse liten grupp människor.

Ska Anna och hennes grannar flytta nån annanstans i kommunen, så att de kommer inom ett synligt geografiskt område som har tilldelats en läkare?

Man tar stundomi politiken till ett så vackert och tungt ord som solidaritet.

Det skulle i så fall innebära att Anna och hennes grannar betalar skatt för att de på andra sidan diket ska få läkarvård men inte de själva.

Gnäll nu inte på budbäraren, som bara framför ett budskap.Ta itu med överheten på många plan. Det måste vara fel, när vården tar hand om människor efter var de bor och intevilka medicinska skavanker de har.

Så till en solskenshistoria. Det kan behövas.

På ett hem nånstans i detta landskap finns bland många andra också Greta som inte längre rör sig som en ung flicka. Då kommer besök från hemtjänsten, en riktigt glad flicka, som hade ledig dag och som togGreta med sig på utflykt. Och njöt av det.De två, en ung och engammal, for i väg på vårlig utflykt med fikainslag.

En sån skön historia, säger hon som ringer och berättar. Hon är heller inte purung,.

Mer läsning

Annons