Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre miljö för häktade

Annons

Sedan ombyggnaden av häktet i Falun startade har länets häktade funnits i tillfälliga häkten i Rättvik och Avesta. På söndag öppnas ett häkte som byggts om för 20 miljoner kronor, där syftet varit att skapa en bättre miljö för både häktade och personal. Bland annat får rökning bara ske utomhus och i speciella rökrum.

- Häktet är rökfritt för att ge en bättre miljö både för personalen och de häktade som inte röker, säger Per-Olof Wester, chef för häktet i Falun.

- Det är unikt för Falun. Vi har redan haft lyckade försök i Rättvik och Avesta.

Det finns två avdelningar i det nya häktet. I den ena är det tänkt att celldörrar ska kunna vara öppna stora delar av dygnet. De intagna ska själva sköta sin tvätt och det finns möjligheter att använda träningsredskap och sysselsätta sig med olika arbetsuppgifter. På avdelningen ska elva häktade kunna finnas samtidigt.

- Avdelningen bygger på gemensamhet, något som de flesta häkten i dag inte är byggda för, säger Anders Hedin, chef för kriminalvården i Dalarna och Gävleborg.

- Det liknar mycket en avdelning på en sluten anstalt.

I den största avdelningen med 23 platser placeras personer som fått särskilda restriktioner. För dem gäller att tiden utanför cellen begränsas. En timme per dag har de häktade möjlighet att vistas i någon av de fem rastgårdar som finns på avdelningen. Förutom rasterna utomhus är tillvaron ytterst begränsad.

- De häktade har oftast möjlighet att se på tv. Det är egentligen ingen skillnad på cellerna i de olika avdelningarna, säger Per-Olof Wester.

Överfulla häkten är ett problem över hela landet. I Falun har det stundtals handlat om 60 procent fler häktade jämfört med antalet häktesplatser.

- Det finns ingen riktigt bra förklaring till varför antalet häktade ökar, säger Anders Hedin.

En förklaring kan enligt Hedin vara att fler personer än tidigare väntar på att slussas ut till olika anstalter för att avtjäna sina fängelsestraff, längre strafftider har gjort att väntan på en ledig plats kan bli lång.

De personer som suttit häktade i väntan på rättegång har även placerats i arrestlokaler i Ludvika och Borlänge, vilket för den häktade ibland inneburit att få sitta i en cell utan tillgång till elektricitet och möjlighet att se på tv.

Trots fler platser räcker troligtvis inte heller det nya häktet till för att inhysa länets häktade.

- Vi hade förhoppningen att kunna flytta häktade från arrestlokalerna i Borlänge och Ludvika eftersom vi nu har åtta nya platser. Nu tror jag det blir fullt redan första dagen, säger Per-Olof Wester.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons